ERDON Helyi hírek

2012.02.25. 15:41

Jogok és kötelezettségek

<span style="color: #000000;">Adóhátralék miatt Szatmár megyében ezerhétszáz személy esetében függesztették fel a szociális segélyek, illetve gyereknevelési támogatások kifizetését az adósság törlesztésééig.

Adóhátralék miatt Szatmár megyében ezerhétszáz személy esetében függesztették fel a szociális segélyek, illetve gyereknevelési támogatások kifizetését az adósság törlesztésééig.

 

 

A szociális juttatások kifizetése terén az elmúlt időszakban több módosítás történt, ezért március 25-ig intenzív tájékoztatási kampányt tartanak az érintett közigazgatási alkalmazottaknak, mondta Daniela Cernesteanu, a Szociális Kifizetések és Ellenőrzések Országos Ügynökségének Szatmár megyei igazgatója a tegnap megtartott prefektusi kollégiumi ülésen. Cernesteanu kihangsúlyozta, hogy 2012-ben még fokozott ellenőrzést tartanak azon személyek körében, akik szociális támogatásban részesülnek. Az igazgatóság hatékony ellenőrzési kampányának köszönhetően 2011-ben felére csökkent a szociális segélyben részesülők száma az előző évhez képest. A 2012-ben elfogadott 57-es számú kormányhatározat értelmében egységes formanyomtatványt kell kitölteni minden típusú szociális támogatás igénylése esetén, akárcsak a szociális ankétok készítése esetén.

 

Változások tükrében

Amint arról már többször is beszámoltunk, a szociális segélyek, illetve gyermeknevelési támogatás kifizetését a 2011-ben elfogadott 124-es számú sürgősségi kormányrendelet alapján befagyasztják, amennyiben a jogosult nem fizette be adóját. Cernesteanu kihangsúlyozta, amennyiben a támogatásban részesülő személy kifizeti a helyi hatóság irányába felhalmozott adósságot, a bizonylatot el kell juttatnia a megyei igazgatósághoz, melyet megtehet személyesen, faxon vagy e-mailen. A kifizetés igazolását követően az illető személy megkapja az elmaradt támogatás értékét, és a továbbiakban rendszeresen folyósítják számára a juttatást. A bemutatott adatokból kiderül, hogy megyénkben jelenleg 3178 személy részesül gyereknevelési támogatásban, akik közül adóhátralék miatt február elsejei határidővel 412-nek függesztették fel a kifizetést. Családfenntartási támogatásban megyénkben 6261 személy részesül, akik közül 900-nak függesztik fel a kifizetést tartozás miatt, míg a 3767 szociális támogatásban részesülő személy közül 400-nak. Cernesteanutól megtudtuk, hogy egyre több férfi megy gyereknevelési szabadságra, jelenleg a gyesen levő személyek 15 százaléka férfi.

 

Az intézmény elérhetősége

Szatmárnémeti, Tudor Vladimirescu utca 8. szám, telefonszám/faxszám: (+40)261706922, (+40)361884980, e-mail: ajps_sm@yahoo.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!