Avril Lavigne két díjat is nyert az MTV díjkiosztón

Avril Lavigne nyerte a legjobb előadónak járó díjat a 14. MTV Europe Music Awards díjkiosztón csütörtökön, Münchenben. A 23 éves kanadai énekesnő Girlfriend című dalát pedig a legjobb slágernek választották.

Az év albuma a szintén kanadai Nelly Furtado ‘Loose’ című korongja lett, amiből eddig 7 millió példány kelt el. A tavalyi kétszeres nyertes, Justin Timberlake idén üres kézzel távozott, csak négy jelölésig jutott. A legjobb együttes az amerikai Linkin Park lett. Díjat nyert még Rihanna, a 30 Seconds to Mars, a Muse, a Tokio Hotel és a francia duó, a Justice is. Az Európa új hangjának járó elismerést idén az észt Bedwetters együttes vehette át. Az Artist’s Choice díjat egy zenészekből álló zsűritől idén Amy Winehouse kapta.

A társadalmi és emberi jogi problémák elleni küzdelmet elismerő Free Your Mind díjat idén egy 15 éves svéd fiú, Anton Abele kapta. Abele létrehozott egy csoportot, aminek neve: Mentsetek meg minket az utcai erőszaktól. Múlt hónapban egy születésnapi bulin meghalt egy fiatal fiú Svédországban. Ezután alakult a csoport, aminek ma 111 ezer tagja van. Abele kezdeményezése Svédország történetében példátlan, 12 ezer fős szimpátia-tüntetéseket eredményezett. A Free Your Mind díj első nyertese az Amnesty International volt 1994-ben, Berlinben, az első MTV Europe díjkiosztón. A következő évben a Greenpeace, 2003-ban pedig a házi őrizetben tartott burmai demokratikus vezető, Aung San Suu Kyi kapta a díjat.