Autonómia Basescu módra

Autonómia Basescu módra
Traian Basescu államfő csak azzal a feltétellel támogatja a Hargita és Kovászna megyei autonómiát, ha az ugyanolyan mint az ország többi részében.

Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármesterének elmondása szerint Traian Basescu a Hargita és Kovászna megyei vezetőkkel való találkozója során kijelentette, hogy támogatja a decentralizációt, és hozzátette, hogy az Alkotmány keretein belül sok tennivaló van még a decentralizáció megvalósításában. A találkozó után az államfő az autonómia “drukkerének” nevezte magát azzal a feltétellel, ha ez Hargita és Kovászna megyékben ugyanolyan lesz mint például Calarasi vagy Bihar megyékben. Ami pedig az SZNT által kért székelyföldi autonómiát illeti, Traian Basescu szerint ez nem más mint kísérlet arra, hogy felborzolják a kedélyeket.

Koszovó is téma

Albert Álmos Székelyudvarhely polgármestere elmondta, hogy a találkozón tárgyaltak Koszovó ügyéről is, melynek kapcsán Traian Basescu kijelentette, hogy Románia nem fogja megváltoztatni álláspontját ebben a kérdésben. Albert Álmos elárulta: “a találkozón elmondtam az államfőnek, hogy a különböző szakterületeken – például egészségügy, tanügy – megvalósítandó decentralizáció mellett szükség van saját intézmények létrehozására, hogy mi döntsünk bizonyos dolgokról, például a természeti kincsek értékesítéséről.” A Hargita és Kovászna megyei helyi hatóságok képviselői felvetették az államfőnek a romániai régiók átalakításának szükségességét is. Albert Álmos ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy a régióváltoztatási törvénytervezet nem fog átmenni a Parlamenten, ha abban egy Hargita, Kovászna és Maros megyéket magában foglaló külön régió kialakítása is szerepel. Albert Álmos felhívta az államfő figyelmét arra, hogy vannak még román politikusok, akik 1989 után is megőrizték régi reflexeiket és úgy gondolják, hogy az ország ezen részén a hatalmat csak románok gyakorolhatják. “Ezeknek a reflexeknek el kell múlniuk” – mondta Albert.

Basescu fenyeget

Traian Basescu vasárnap azt is kijelentette, hogy nem hiszi el azt a híresztelést miszerint a magyarországi kormány támogatja a székelyföldi autonómiát. Basescu az erre vonatkozó kérdésre reagálva elmondta: nem hiszi, hogy a magyar kormány megengedné magának azt, hogy Románia belügyeibe avatkozzon. Ha ez mégis igaz, akkor a magyar kormány “e kijelentéshez méltó választ kap, mert Románia soha nem mondta Magyarországnak, mit kell tennie saját területén belül”. Az inkriminált bejelentés Gémesi Ferenctől, a magyar miniszterelnöki hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárától származik, aki az MTI-nek elmondta, hogy a magyar kormány programjában rögzítetten támogat minden a többség és a kisebbség együttműködésén és az európai elveken alapuló autonómiatörekvést. Gémesi Ferenc ezt a nyilatkozatot a Székely Nemzeti Tanácsnak arra a felszólítására tette, melyben a szervezet felszólítja a magyar europarlamentereket, a román és a magyar vezetőket, hogy támogassák a romániai magyarok autonómiatörekvéseit.