Autónavigációs gyakorlat Berettyószéplakon

Autónavigációs gyakorlat Berettyószéplakon
Bihar megye – Hol máshol lehetne szinte járhatatlan az út, mint éppen Berettyószéplak körzetében, ahol az aszfaltozás egyik alapanyagának „szülőhazája” van?

Berettyószéplakhoz közeledve, különösen Újbártfalva (Satu Barba) és Dólya falvak körzetében, a sofőr úgy érzi magát, mintha nem egy autó volánjánál, hanem egy hajó kormánykerekénél állna, úgy hánykolódik a jármű. Nem elég, hogy az út itt-ott aszfaltos, máshol kockaköves, de a nehéz gépjárműveknek „köszönhetően” hullámos is, az út szélére „kinyomott” aszfaltdombot pedig jobb elkerülni. Éppen ott ilyen rossz az út tehát, ahol a kőolajfinomító keserítette az emberek életét, hiszen az aszfaltozáshoz használt bitumen kőolaj–származék.

Ötszörözött forgalom

Az út állapota örökös téma, mondta Kocsis Lajos alpolgármester, aki szerint, mióta megkezdődött a közelben az autópálya építése, a községen áthaladó teherautó forgalom legkevesebb megötszöröződött! Bár kellene, nem tudnak elterelő utat biztosítani, ennek kiépítéséhez külön költségvetés kellene, nem is akármilyen. Éppen az autópálya megépülte ad reményt arra, hogy változik az áldatlan állapot, mivel Széplaktól 20 kilométerre Bisztraterebesnél, illetve 16 kilométerre Szilágynagyfalunál (Szilágy megye) lesz fel/lejáró, ami elvezetheti a forgalmat. A községen átrobogó teherautók olyan rázkódást keltenek, hogy a házak falai megrepedeznek, bár a falakon az első repedések a kőolajkitermelés megkezdése után már jelentkeztek, de ez most fokozódott.

Radar híján…

A kamionok nem tartják be még a törvény szabta sebességkorlátozást sem, ennek betartatása a rendőrség feladata lenne, ők viszont nem rendelkeznek a szabálysértés bizonyításához szükséges radarral, magyarázta Kocsis Lajos. (Talán segítséget kérhetnének a felszereléssel rendelkező kollégáktól, az adófizetők érdekében – szerz. megj.) Végezetül némi pozitív adalék: Széplakon jártunkban tapasztaltuk, hogy a település belterületén megkezdődött az út javítása. Az útászok egy lezárt sávszakaszban, mély árokban alapoztak, a forgalmat a másikra terelték.

Rencz Csaba