Autóbeíratási illeték

Autóbeíratási illeték
A napokban honlapunk is hírt adott erről, kedden pedig Fándly Marius váradi adóhivatalvezető-helyettes is megerősítette az Erdély Online-nak, miszerint megjelent a 2013/9. számú sürgősségi kormányrendeletet módosító hasonló határozat, mely az illetékre vonatkozik, és azt tartalmazza, hogy az ANAF-hoz kérvényt kell benyújtani, és közigazgatási úton juttatják vissza a pénzt peres eljárás helyett.


Ez ugyanakkor azokat a személyeket is érinti, akik az igazságszolgáltatási eljárást már megindították, vagyis ők kérhetik annak leállítását, és szintén benyújthatják a kérvényt az adóhivatalhoz.

A szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszaigénylést csak három korábban befizetett illeték esetében lehet kérvényezni, ezek a gépjárművek speciális illetéke, a gépjárművek környezetszennyezési illetéke és a gépjármű eredetű környezetszennyező kibocsátások illetéke (és ezek valamelyike hatályba volt a gépjármű forgalomba íratásakor), vagyis a 2013-ban bevezetett környezetvédelmi bélyegilletékre (románul timbru de mediu) nem vonatkozik.

Amúgy a kérvényeket az ANAF területi kirendeltségénél lehet benyújtani, Bihar megyében Nagyváradon, Élesden, Margittán, Nagyszalontán és Belényesben. A folyamodványokat 45 napon belül elbírálják, majd 10 napon belül értesítik az érintett személyt. Amennyiben az elbírálás a kérvényező számára nem hozott megfelelő eredményt, 30 napon belül felülvizsgálati kérelmet nyújthat be. A kifizetések a vonatkozó döntés értelmében öt évig is húzódhatnak, mivel részletekben, évente az adott összeg 20%-át utalják vissza.

Ciucur Losonczi Antonius