ERDON Helyi hírek

2008.11.05. 14:23

Támogatás szarvasmarha tenyésztőknek

<p>Hargita megye – Elbírálásra kerültek a Hargita Megye Tanácsa által támogatott gazdatámogató pályázatok. A szétosztott összeg 45.000 lej.</p>

Hargita megyében ebben az esztendőben már másodszor valósul meg, hogy a megyei önkormányzat a Megyei szarvasmarha tartó gazdák Egyesületével közösen gazdatámogató programot indít a hozzá tartozó egyesületek számára. Köztudott az a tény, hogy a vidéken élő gazdák csak abban az esetben tudják termékeiket megfelelő áron értékesíteni, hogyha azok szak egyesületeket hoznak létre, amelyeken keresztül értékesíteni is tudják termékeiket. A gazdatámogató program elsődleges célja támogatni a gazdákat, hogy minél több egyesületet hozzanak létre, valamint azt, hogy az egyesületek megfelelő berendezésekkel legyenek ellátva. Elsősorban támogatni szeretné azt a folyamatot, hogy higiénikus tejet vegyenek át a gazdáktól, és az átvett tejet az előírásoknak megfelelő feltételek között tudják tartani mindaddig, amíg az átvevő megérkezik. Ugyancsak a tej megfelelő áron való értékesítésének feltétele a tejkvóta követése, amely standard program alapján történik, amihez számító gépekre és nyomtatókra van szüksége az egyesületeknek.

Az elbírált pályázatok alapján négy egyesület számítógépeket, nyomtatókat szerezhet be, vásárolhatnak 1 db. 1000 literes hűtő tartályt, körömpucoló standot, öt egyesület pedig tisztaság és szomatikus sejt mérő műszereket, valamint mint más felszerelések szerezhet be. Az újonnan létrehozott csíkdelnei egyesület a csarnok felújítási munkálatainak a befejezésére kap támogatást. Újdonság a kiírásban, hogy a madéfalvi gazdák az egyesület bejegyzési költségeit pályázták meg. A program nagy érdeklődésnek örvend a gazdák körében, reméljük az elkövetkezendő időben is lesz folytatása a gazdatámogató programnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!