Australian Open: Nehéz ellenfél a románoknak

Australian Open: Nehéz ellenfél a románoknak
Hétfőn a 128–as főtábla küzdelmeivel Melbourne–ben megkezdődik az idei első Grand Slam–torna, az ausztrál nyílt teniszbajnokság. Ma reggel elkészítették az első forduló sorsolását is.

A románoknak nem volt nagy szerencséjük, ugyanis – Gallovits Edinát leszámítva – valamennyien kiemelt játékos ellen kezdenek.

Andrei Pavel a 31. helyen kiemelt orosz Igor Andrejev ellen kezd, míg Victor Hănescu első fordulóbeli ellenfele a 23. kiemelt francia Paul–Henri Mathieu lesz.

A nők között Gallovits Edinának meg van az esélye, hogy kvalifikálja magát a következő körben, hiszen a kanadai Stephanie Dubois ellen játsza az első mérkőzését. Ioana Raluca Olarunak viszont igazi keménymag jutott: az első fordulóban a 12. kiemelt cseh Nicole Vaidisovával játszik, míg Sorana Cîrstea (képünkön) ellenfele a torna megnyerésére is favorit szerb Ana Ivanovics (4.) lesz.

A főtáblán szereplő egyetlen magyar játékos, a huszadik helyen kiemelt Szávay Ágnes orosz ellenfelet kapott Jekatyerina Makarova személyében. A 19 éves magyar teniszező ellenfelének egyelőre nincsenek komolyabb eredményei, jelenleg 110. helyen áll a világranglistán egyéniben. Amennyiben Szávay sikerrel veszi az első akadályt, úgy következő ellenfele a Laura Granville (amerikai) – Yvonne Meusburger (osztrák) párharc győzteséből kerül ki.

Az első helyen kiemelt belga Justine Henin japán ellenfelet kapott, neki Aiko Nakamurát kell legyőznie. A második helyen rangsorolt Szvetlana Kuznyecova a francia Nathalie Dechy ellen lép pályára az első körben.

A férfiaknál Roger Federer első ellenfele az argentin Diego Hartfield lesz, míg Rafael Nadal egy selejtezőből érkező ellenfél ellen vívja a nyitómeccsét.

Hétfőig befejeződnek a torna selejtezői is. Ezen két–két magyar és román teniszező is szerepelt. Közülük Monica Niculescu és a selejtezőkben a 12. helyen kiemelt Czink Melinda jutott a második körbe, ahol a brit Anne Keothavong (20.) illetve a német Sabine Lisicki lesz a két teniszező ellenfele.

A férfiaknál egyébként 1905–ben rendezték meg az első teniszviadalt Ausztráliában – igaz akkor még Australasian Championshipsnek hívták –, míg a nők 1922 óta vesznek részt az Australian Openen.

Pénzdíjak

Az idei versenyen a férfi és női egyes győztesének markát egyenként 1,281 millió ausztrál dollár üti, míg a második helyezettek 640 ezer ausztrál dollárral lesznek gazdagabbak. Az elődöntősök 320 250, a negyeddöntősök 160 125, a nyolcaddöntősök 80 060, a 3. forduló résztvevői 49 100, a 2. forduló résztvevői 29 890, míg az 1. forduló résztvevői egyenként 19 215 ausztrál dollárt kapnak (egy ausztrál dollár 2,1 lej).