Augusztusig beindítanák a váradi légi forgalmat

Augusztusig beindítanák a váradi légi forgalmat
Egy dániai cég romániai kirendeltségével tárgyalnak – és kötöttek valamiféle megállapodást is szerdán – a felújított váradi reptér illetékesei arról, hogy végre valahogy forgalom is legyen a légikikötőben, induljanak járatok, ne csak a Tarom használja, a Bukarest-Várad vonalon.

Megszűnne az, hogy aki távolabbi célpontokat akar elérni repülővel Nagyváradról, annak előbb közúton el kell jutnia Budapestre a Liszt Ferenc reptérre, vagy a debrecenire – legalábbis lehetőség nyílna arra, hogy Váradról eleve repülővel utazzon a polgár. Ezt az LCG Denmark romániai kirendeltségének vezetője, dr. Stefan Runcan mondta szerdán Nagyváradon, amikor a prefektúrán együttműködésről szóló okmányt írt alá az itteni reptér parancsnokával és az objektumot kezelő Megyei Tanács elnökével. Runcan jelezte: a nevezett dán cég segítene mostantól abban, hogy beinduljon a forgalom a váradi légikikötőben. Megerősítette, hogy egyrészt közvetlen járatok indulhatnak innen, a mostani állás szerint Barcelonába, Londonba, Milánóba, Stuttgartba és „egy dániai városba”, másrészt úgy akarják kialakítani a menetrendet, hogy a közvetlen járatokkal utazók a célvárosokban akár minél több csatlakozást is elérhessenek, ha tovább kívánnak utazni. „Itt még tengeren túli járatokról is beszélek, transzatlantiakról, azaz arra is törekszünk, hogy Váradról repülővel indulva, és átszállva valamelyik európai városban el lehessen jutni végül az USA-ba is”.

Mi ez?

Megkaptuk magát az aláírt dokumentumot is, amely lényegében ütemterv. Az áll az iratban, hogy legkésőbb április 4-ig az LCG Denmark felméri a váradi reptér adottságait, lehetőségeit, tanulmányba foglalja ezeket, és a járatokat üzemeltető cégek számára elkészíti a szükséges iratokat, hogy Váradon is működhessenek, ha akarnak, ugyanakkor legalább 4 célállomást is megjelöl. Aztán legkésőbb április 16-ig közli a reptér vezetésével és a megyei tanács főnökével, mely az cég, amelyet megtalált, és amely érdekelt lenne legalább négy külföldi városba járatokat üzemeltetni, mégpedig mindegyiket hetente kétszer. Lényegében tehát a váradi létesítmény és az azt felügyelő megyei testület kiszervezte az érdekeltek felhajtását, megkeresését, a dán cégre bízva azt.
A továbbiakban az LCG Denmark legkésőbb május 18-ig pontosítja a kiválasztott működtetővel a menetrendeket. A május 5–18. közötti időszakot jelölték meg arra, hogy a megyei tanács és a reptér vezetése megtárgyalja az addigra már előkészített szerződést, és aláírja azt a működtetővel. Ezt követően indulhat a járatok reklámozása, amelyben az LCG szintén közreműködést vállalt.
Hogy akkor végül is mikor indulhatnának a menetrendszerű nemzetközi járatok Váradról, illetve idefelé? Az iratban szerepel, hogy ennek határideje idén augusztus 27.
A tegnapi aláíráskor a felek elmondták: ez az ütemterv része a szolgáltatási szerződésnek, amely nemsokára meglesz.

Addig is

Tehát az világos, hogy a tervek szerint mi lesz. De hogy addig mi lesz? Erre Cornel Popa válaszolt: a fent vázoltak megvalósulásáig is lesz már forgalom a reptéren. Ugyanis április 21-től május 1-ig az Air Bucharest néhány charter járata jön ide és megy innen, a Bukarest-tel Aviv útvonalon, váradi kitérővel.
Az is felmerült, milyen módon választották ki, hogy lehetőleg a fent említett öt európai városba legyenek majd járatok Váradról. Popa szerint felmérést végeztek a lakosság körében (ezt megerősítette arra a kérdésre is, hogy például Stuttgart hogy jött ki), ám a felmérésről részleteket nem közöltek. A mostantól tehát a kezük alá dolgozó LCG Denmark egyébként 1988-ban alakult cég, és kezdetben főleg a koppenhágai reptéren zajló projektekkel foglalkozott, aztán kezdett terjeszkedni, így ért el Romániába is.
Egyébként Gheorghe Pasc, a váradi repülőtér parancsnoka még elmondta: február 25-én meg a romániai belföldi légi közlekedésről lesz országos megbeszélés, az összes érintettel, és itt próbálja majd elérni, hogy a hazai járatokat üzemeltető Tarom felpörgesse váradi tevékenységét.

Korszerűbb

A váradi reptér tavaly ősszel nyitott ki újra, miután átépítették és kibővítették a kifutóját, és más korszerűsítéseket is végeztek rajta. A kivitelező az osztrák Porr Construct volt. Emlékeztetőül: a korszerűsítés során 2100 méteresre hosszabbították, 45 méteresre szélesítették az 1800/35 méteres kifutópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakodófelületet alakítottak ki. A költségek 85 százalékát az Európai Unió állta. Azelőtt is az volt, de azóta is az a fő téma, hogyan lehetne az immár korszerűbb létesítményhez forgalmat, járatokat is szerezni…

Szeghalmi Örs

Címkék: ,