Augustin Lazăr a hivatali visszaélésről: egyetértek azzal, hogy fogalmazzák át a törvényszöveget, de ne tegyék használhatatlanná

Augustin Lazăr a hivatali visszaélésről: egyetértek azzal, hogy fogalmazzák át a törvényszöveget, de ne tegyék használhatatlanná
Egyetért a legfőbb ügyész a Büntető törvénykönyv hivatali visszaélésről szóló cikkelyének módosításával, amennyiben azt nem teszik alkalmazhatatlanná – erről a Román Televízió péntek esti műsorában beszélt Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta, több mint 50 éven át dolgoztak a jelenlegi törvény alapján, anélkül, hogy kételyek merültek volna fel ezzel kapcsolatban. “Minden teljesen világos volt egészen a közelmúltig, amikor felvetettek néhány dolgot. Én egyetértek azzal, hogy fogalmazzák át a törvényszöveget, de ezt ne úgy tegyék, hogy aztán használhatatlan legyen a cikkely” – fogalmazott Lazăr.

Arról is beszélt a legfőbb ügyész, hogy nem tartja indokoltnak a szolgálati hanyagság dekriminalizálását.

“Miért kellene kivonni a szolgálati hanyagságot a bűncselekmények köréből, hiszen nagyon sok közalkalmazott ellen emelnek vádat emiatt, és sokat közülük el is ítélnek? (…) Elfogadhatatlan, hogy ha például versenyvizsgát ír ki egy polgármesteri hivatal, a vizsga előtt odaadják a tételeket annak, akinek kell, majd úgy tesznek, mintha valóban vizsgáztatnának. Ha modern közigazgatást szeretnénk, igényesebbeknek kell lennünk” – tette hozzá.

Augustin Lazăr ugyanakkor ama meggyőződésének is hangot adott, hogy az elkövetkezőkben meglepetések nélkül fog lezajlani a büntetőjognak az alkotmánybíróság döntéseivel való összhangba hozása. Elmondása szerint a legfőbb ügyészség is létesített egy ezzel foglalkozó munkacsoportot, “amely az igazságügyi minisztérium és a parlament szakembereivel közösen minden bizonnyal megtalálja majd a megfelelő megoldást”.

www.agerpres.ro