Átszervezések és nagyszabású beruházások

A beruházások legtöbbje a tervek szerint 2020 folyamán valósul meg
A beruházások legtöbbje a tervek szerint 2020 folyamán valósul meg
Több jelentős egészségügyi beruházás indul Nagyváradon. Mint a tegnapi tájékoztatón elhangzott, ezek legtöbbje a tervek szerint 2020 folyamán valósul meg, részben uniós támogatásból, részben a kórházak saját hozzájárulásából, illetve a város költségvetéséből.

A megyei kórházban létesítendő automatizált laboratóriumhoz hasonló összesen egy létezik még Romániában, egy bukaresti magánklinikán, tudatta dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere a polgármesteri hivatalban megszervezett tegnapi sajtótájékoztatón. A lényege, hogy a robot-technológia által rendkívül precíz és gyors vizsgálatokat lehet majd végezni, egy speciális rendszer segítségével a laboratóriumi próbák szállítása is biztonságos lesz. A létesítmény első sorban a város kórházait szolgálja majd ki, mind a vasúti kórház, mind a katonai kórház érdeklődést mutatott iránta. A vizsgálatok költségei 25-30 százalékkal csökkennek majd. A laboratóriumot, melyre uniós támogatást pályáznak meg, a tervek szerint kevesebb mint két éven belül helyezik működésbe. A határon átnyúló projekt során a berettyóújfalui Gróf Tisza István kórház, valamint Hajdúböszörmény önkormányzata is támogatásban részesül majd, a fő pályázó pedig a Bihar megyei Sürgősségi Klinika.

Új gyermekkórház

Egy másik uniós projekt során, melyen belül a megyei kórház pályázati partner, rehabilitálják és felszerelik az egészségügyi intézmény nőgyógyászati részlegét. A szülészet épületében korszerű intenzív terápiás osztály, valamint modern műtő létesül és egyebek mellett olyan felszereléseket vásárolnak, melyekkel ki tudják szűrni például a magzati szívfejlődési rendellenességeket.

Mint arról már beszámoltunk, egy új épületbe költözik majd a tervek szerint a gyermekkórház, mely jelenleg a városi kórház épületében működik. Az új, hatszintes épület a régi mellett épül majd és folyosók kötik majd össze a két épülettestet. Amint Maria Silaghi kórházmenedzser elmondta, a földszinten gyermekek számára létesül sürgősségi osztály, az első emeleten a gyermekneurológia és -pszichiátria kap majd helyet, a második emeleten az I. sz gyermekosztály, a harmadik emeleten a II. sz., az onkológiai és hematológiai osztály, a negyedik emeleten a sebészet, az ötödik emeleten pedig a III. gyermekosztály lesz, s itt készítik majd a csecsemők táplálékát is. Szintén az ötödik emeleten kap majd helyet a gyermek-TBC osztály is, melyhez egy teljesen különálló útvonalon lehet majd eljutni és speciális, „negatív nyomással” működő biztonsági ajtóval lesz ellátva. Szintén külön út vezet majd a fertőző betegek osztályára is. Mindez előreláthatólag két éven belül valósul majd meg.

Felszerelések

Egy határon átnyúló projekt keretében mintegy 2,5 millió euró értékű felszereléseket vásárol majd a városi kórház, többek között mágneses magrezonanciás készüléket, ultrahangos készülékeket, digitális röntgenkészüléket, laparoszkópiai vizsgálatok végzéséhez szükséges készüléket. Egy új komputertomográf is szerepel a beruházások között, az 1,2 millió euró értékű készüléket már megvásárolták, egymillió eurót a polgármesteri hivatal, a fennmaradó részt pedig a kórház fizette ki, hamarosan megérkezik.

Egy másik új épületet is terveznek, ez mind a kórház személyzete, mind az orvostanhallgatók számára létesül, s többek között étkező, amfiteátrum, hatezer adag étel elkészítésére alkalmas konyha kap majd helyet itt, de az adminisztratív irodák is itt lesznek, valamint protokoll-lakásokat is terveznek; ennek a beruházásnak az értéke mintegy hárommillió euró, s hamarosan kiírják a pályázatot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Nem szeszélyből

Dacian Foncea, a városi kórház pénzügyi igazgatója elmondta: mind a Pasteur utcai pszichiátriai részleg, mind az Izvorului utcai tüdőgondozó rossz állapotban van, s a felújítás többe került volna, mint az új részlegek létesítése. Hasonló a helyzet a Körös nagyáruházzal szemben lévő, fertőző betegségek osztályával is, amely a megyei kórház fennhatósága alá tartozik. Az új gyermekkórház létesítése nyomán az Izvorului utcáról egy emelet, a Pasteur utcai épületből két emelet, a Fő utcai épületből pedig az összes osztályt átköltöztetik majd a városi kórház felszabaduló részeibe. Foncea szerint mindezek a beruházások és átszervezések nem szeszélyből történnek – hiszen elképzelhetetlen, hogy egy neurológiai osztály komputertomográf nélkül működjön, s az is, hogy egy kórházban ugyanazokat a lépcsőket használja például egy onkológiai beteg és egy olyan család, ahol a gyermek fertőző gyomorrontásban szenved. Ilyen körülmények között egyébként 2020 után már nem is kaphatna működési engedélyt a kórház, tette hozzá.

Tervek

A tervek szerint az Izvorului utcai épületben főleg a krónikus betegek kapnak majd helyet, továbbá palliatív ellátás, továbbá geriátriai és gerontológiai rendelő lesz majd itt. A Fő utcai épületet átadják majd a megyének, a Pasteur utcán pedig minden fennmaradó részleg átköltözik az utcafronti részbe, az udvaron logopédiai és ergoterápiai rendelő, valamint laboratórium lesz. A kórház háta mögötti négy hektárt pedig átadják a városnak, mely reményeik szerint minél több pénzért tudja majd értékesíteni. Hasonlóképpen, a Continental szállóval szemben lévő TBC-rendelőt is átadják a városnak, ugyanis „abszurdum egy ilyen létesítmény olyan helyen, ahol szálloda és akvapark működik”. A pénzügyi igazgató reméli, hogy a két ingatlanból származik majd annyi pénz, amennyi a befektetéseknek legalább az egyharmadát fedezi.

Neumann Andrea