Átpolitizált az egészségügy

Cseke Attila
Cseke Attila
Eugen Nicolăescu tárcavezető szerint a kórházak 75 százalékát ok nélkül zárták be Cseke Attila egészségügyi miniszter idején. Az érintett megítélésében politikai nyilatkozatról van szó.

 

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint a kórházak 75 százalékát minden logika vagy ok nélkül zárták be, a döntésnek pedig semmi köze sem volt a valósághoz, az egészségügyhöz vagy az emberekhez, csak politikai indíttatású volt annak érdekében, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások során kipipálják a finanszírozás, illetve az ágyszámok csökkentését. Meglátásában ugyanakkor szükséges lenne a kórházi ellátórendszer szerkezeti átalakítására, de ennek az alapját komplex vizsgálatok kell képezzék úgy, hogy közös megegyezésre jutnak a helyhatóságokkal is, mivel ezt követően számos kötelezettség és feladat az önkormányzatokra fog hárulni. Úgy fogalmazott: együttműködésre és partnerségre kell törekedni, mivel abszurd lenne, ha a minisztérium kezelne több mint 350 kórházat, és megmondaná mit, hogyan és miért kell csinálni. Hangsúlyozta: a profi menedzsmentnek és annak a híve, hogy az önkormányzatokat hagyni kellene, hogy tegyék a dolgukat.

Emlékeztetőül: 2011. április 1-je után egy kormányrendelettel 67 kórházat zártak be, mely intézmények azóta állandó ügyeleti központként vagy idősek otthonaként működnek, esetleg bírósági döntések következtében mégse kellett lakatokat tenniük az ajtóikra. Az alkalmazottak választhattak, hogy átküldik őket máshova dolgozni, vagy pedig maradnak a profilt váltó intézményben.

Politikai nyilatkozat

Cseke Attila volt egészségügyi miniszter az elhangzottakkal kapcsolatban szerdán azt mondta az Erdély Online-nak: „egy vérbeli bukaresti politikus jó politikai nyilatkozatáról van szó”. Hozzátette: mivel kedd volt, és a képviselőházban ezen a napon biztosítanak teret a politikai nyilatkozatoknak, Eugen Nicolăescu valószínűleg megfeledkezett arról, hogy közben miniszter lett. Az RMDSZ parlamenti képviselője ugyanakkor megjegyezte: bizonyára az okozza a problémát, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a választási kampányban rengeteg hangzatos ígéretet tett, s mivel ezeket lehetetlenség megvalósítani, most ellenségeket kell keresni, akikre ráfogható, hogy miattuk nem működnek megfelelően a dolgok. Amúgy pedig az egészségügyet illetően különösen jellemzőek a demagóg, populista nyilatkozatok, mindenki a „politikai szöveget nyomja”, és senki sem törődik a betegek érdekeivel. Egyébként Nicolăescu különösen szeret minden ügyet politikai síkra terelni, ráadásul jelenleg szerecsenmosdatás is zajlik, hiszen a PNL elnöke nem tartotta be az aláírt nyilatkozatát, s ezért másra kell irányítani a figyelmet, közölte a honatya.

Ciucur Losonczi Antonius