ERDON Helyi hírek

2015.06.04. 12:05

Megelőző lépések a meleg időben

A következő napokban és jövő héten is nagy melegre számíthatunk, ezért a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság megelőző lépések betartását kéri a lakosságtól.

A következő napokban és jövő héten is nagy melegre számíthatunk, ezért a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság megelőző lépések betartását kéri a lakosságtól.

Közleményében a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság kifejti, hogy ugyan még nem lehet kánikuláról beszélni, az előző hűvösebb időszakhoz képest a hirtelen hőmérséklet növekedés sokaknál problémát okozhat. Az igazgatóság az ajánlja, hogy mindenki fogyasszon legalább 2 liter folyadékot naponta, ami lehet víz, ásványvíz, tea, gyümölcs- vagy zöldséglevek. Arra mindenki ügyeljen, hogy az innivaló ne legyen túl hideg. A meleg napokon fontos az is, hogy mit esznek, ilyenkor válasszanak könnyű friss ételeket, grillezett sovány húsokat, tejtermékeket, gabonapelyheket, gyümölcsöket és zöldségeket, és kerüljék a túlzott zsír, édesség és alkohol fogyasztást, dohányzást. E mellett töltsenek minél több időt hűvös, árnyékos helyen, 10-18 óra között kerüljék a sportot és a nehéz fizikai munkát. Ha kimennek az utcára, árnyékban haladjanak és viseljenek kalapot, napszemüveget, öltözzenek világos vékony ruhákba, kerüljék a műszálas darabokat. Fontos, hogy legyen mindenkinél mindig egy üveg víz.

Megelőzés

A lakásban tartózkodjanak a leghűvösebb szobában, napközben sötétítsék el a szobákat és zárják be az ablakokat, éjszaka és kora reggel szellőztessenek. A légkondicionáló berendezéseket a megadott időközönként takarítsák ki, hogy ne szaporodjanak el benne a különböző kórokozók. Fontos, hogy a szülők ne hagyják gyermekeiket a napon leparkolt autókban és a hosszú utakat is kerüljék, ha nincs klíma a gépjárműben. Napozni még az egészséges embereknek is ártalmas 11-16 óra között. A strandon, vízparton gondoskodjanak a védelemről (kalap, napszemüveg, naptej), a bőrproblémákkal küzdők konzultáljanak orvosukkal, mielőtt napoznának. A krónikus betegek minden esetben tartsák be az orvosi utasításokat. Egy esetleges betegség, napszúrás első tüneteikor jelentkezzenek az orvosnál, sürgősségi esetben hívják a 112-es számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!