Átlag feletti részvétel Bihar megyében

Hétfőn a Prefektúra udvarán álltak a szavazókörzetek képviselői, hogy leadják a voksokat tartalamó zsákokat. Fotó: Alexandru Niţescu
Hétfőn a Prefektúra udvarán álltak a szavazókörzetek képviselői, hogy leadják a voksokat tartalamó zsákokat. Fotó: Alexandru Niţescu
Bihar megyében a választópolgárok 43,80 százaléka járult az urnák elé a vasárnapi parlamenti választásokon, ez valamivel magasabb arány, mint a 39,49 százalékos országos átlag.

A megyében 652 szavazókörzetet alakítottak ki és összesen 503.601 személy szerepelt a megyei állandó választási listán. Bihar megyében 220.609 személy adta le voksát, közülük 13.933 polgár pótlistán. A Központi Választási Iroda (BEC) adtai szerint Bihar megyében 1.944 személy mozgó urna igénybe vételével szavazott. A kormány által működtetett választási honlap adatai szerint Bihar megyében arányaiban a legtöbben Szombatság községben járultak az urnák elé, itt ugyanis a választópolgárok 71,81 százaléka szavazott. További három községben – Hagymádfalva, Gyapjú, Magyarremete – 65 százalék fölötti volt a részvételi arány. A legkevesebben ugyanezen információforrás szerint Sólyomkőváron szavaztak, mindössze a szavazásra jogosult polgárok 24,82 százaléka járult az urnák elé. Ez az egyetlen község egyébként Biharban, ahol kevesebb mint harminc százaléknyian szavaztak. További hat községben 30–35 százalék közötti arányban szavaztak a polgárok.

Adatok

A legtöbb közigazgatási egységben, köztük a városok zömében 35–50 százalék közötti volt a részvételi arány: Nagyváradon 41,51 százalék, Élesden 41,2 százalék, Székelyhídon 38,93 százalék, Érmihályfalván 36,94 százalék, Nagyszalontán 39,8 százalék, Belényesben 47,69 százalék, Vaskohszikláson 42,62 százalék. A Bihar megyei városok közül a legtöbben Vaskohban (62,46%) és Diófáson (59,74%) mentek el szavazni. A magyar többségű Bihar megyei települések közül Szalacson, Kiskerekiben, Paptamásiban, Borson és Hegyközpályiban ötven százalék fölötti volt a részvétel. Sütő Tibor, a Bihar Megyei Választási Iroda (BEJ) tagja a Bihari Naplónak elmondta: ezúttal nem követték azt, hogy egyes szavazók milyen üzeneteket írtak a szavazólapokra. Elmondása szerint nem voltak kirívó esetek: volt aki ráírta a szavazólapra „más jelöltek nincsenek?”, volt aki áthúzta az összes párt négyzetét. Sütő Tibor hozzátette, hogy amennyiben egyetlen pecsétjel volt a szavazólapon, és egyértelműen kivehető volt, hogy melyik pártra nyomta a pecsétet a választó, akkor az érvényes szavazatnak számít, és nem vették figyelembe azt, hogy ha a polgár esetleg összefirkálta a szavazólapot.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .