Átírná a történelmet az önkormányzat?

Huszár István aláírásgyűjtő íveket nyújtott át Csomortányi Istvánnak. A szerző felvétele
Huszár István aláírásgyűjtő íveket nyújtott át Csomortányi Istvánnak. A szerző felvétele
Pénteken délután a nagyváradi RMDSZ fórumot rendezett az újvárosi körzet székhelyén a Kert/Avram Iancu utcai házak tervezett lebontása ellen. Az elhangzottakkal, illetve az aláírásgyűjtéssel a jelen levő Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke is egyetértett.

A várad-újvárosi RMDSZ-székházban megjelent tiltakozókat házigazdai minőségében Sauer András körzeti elnök köszöntötte, aki elmondta, személyesen is érzékenyen érinti az ügy, hiszen gyermekkorában a Rhédey-kert mellett lakott. Huszár István, az RMDSZ nagyváradi szervezetének az elnöke, frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet: az általános urbanisztikai tervben nem szerepelt a városközpontból nézve jobb oldali házaknak a lebontása a Kert/Avram Iancu utcában, csak az átalakítás volt javasolva a forgalom szempontjából. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón azonban Ilie Bolojan polgármester és Adriana Lipoveanu főépítész már a lebontásról nyilatkoztak. Miért kellene restaurálás helyett a kommunista rendszerben emelt tűzoltóépülethez igazítani az utcát? – kérdezte az RMDSZ-es politikus, aki arra hívta fel a figyelmet: nem csupán a műemléknek számító Török-ház, hanem például az az ingatlan is megsemmisülne, melyben a Nicolae Jiga Alapítvány jóvoltából 1860–1884 között román diákok számára működött internátus, tehát a bontással a románságot is kár érné. Emellett a közlekedés szempontjából sem indokolt a változtatás, mert ha egészen a Rhédey-kertig lebontanák a házakat, a szakemberek szerint tölcsér-effektus hatás alakulna ki.

Dukrét Géza műemlékvédő, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke (PBMET) kifejtette: régóta azt tapasztalják, hogy a városi főépítésznek a cselekedetei inkább romboló, mint építő jellegűek, és hiába próbálnak közbeszólni, nem lelnek meghallgatásra. Megjegyezte: ez az utca a régi történelmi városkép része, amit mint olyant, meg kellene őrizni. Európában még akkor se nyúlnak hozzá a központban az ingatlanokhoz, ha azok csúnyák, ha valakiknek nem tetszenek a Kert utcai házak, akkor újítsák fel ezeket. Bakó Attila mérnök úgy fogalmazott: a Szent László tér egy „ocsmányság”. Megjegyezte: 1942-ben létezett egy városrendezési terv, melyben javasolva volt, hogy a Szent László-templom helyzetét igazítsák a híd tengelyéhez, és alakítsanak ki egy körforgalmat, így perspektivikusan rendezve lett volna a normális közlekedés a központban, nem úgy, mint most, mely úgy ahogy van, rossz.

A Vámház utcát is

Szabó István megyei tanácsos kifejtette: a Kert utcában még sohasem látott dugót, és a járókelők se verték le soha egymást. Hozzátette: a polgármesteri hivatal a Vámház/Sucevei utcát is át kívánja rendezni, ami szintén érthetetlen. „A magánházak is a központi zónához tartoznak, engedéllyel voltak kivitelezve” – nyomatékosította. Péter I. Zoltán helytörténész, megyei tanácsos szerint azon kellene lovagolni, hogy a Kert utca műemléki szempontból védett területen van, a 18. században épült Török-ház pedig rajta van a műemléképületek országos listáján, bár nálunk mindent el lehet érni, így akár az is elképzelhető, hogy az önkormányzat elintézi, hogy lekerüljön onnan.

Kecse Gabriella helyi tanácsos megítélésében a Kert utcai házak lebontása akár a történelemátírás kezdetét is jelentheti, ezért fontos meggátolni. Molnár Judit ny. magyartanárnő meglátásában a házakat inkább rendbe kellene tenni, mintsem lebontani, vagy megvárni, amíg maguktól összeomlanak. Rögzíteni kellene néhány évre vonatkozó prioritásokat, és egy személy kellene kézbe vegye a dolgok irányítását, aki váradi származású. Jakabffy László mérnök, műemlékvédő szerint csak pénzkidobás lenne a rombolás, akárcsak a felüljáróknak a megépítése a körgyűrűnél. Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének kommunikációért felelős ügyvezető alelnöke bejelentette: sok román nemzetiségű személy is pozitívan viszonyult a tiltakozáshoz, ezért ez talán nem csupán egy összmagyar összefogás, hanem egy magyar–román összefogás kezdetét is jelentheti.

„Megengedhetetlen”

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének vezetője leszögezte: az elhangzottakkal teljes mértékben egyetért, ezek akár egy EMNP-gyűlésen is elhangozhattak volna. Tulajdonképpen már a Ceauşescu-házaspár a ’80-as években beljebb akarta vitetni az utcán levő házak homlokzatát, hogy egy többsávos sugárút vezessen a főtérre. Ez megengedhetetlen, a több évszázad alatt kialakult utcahálózatok is szerves részei magyar örökségünknek, ezért meg kell védenünk ezeket. Azt is mondta: egy megfelelő hatástanulmány elkészítése nélkül „szinte bűncselekmény” az átrendezés, a rombolás. Felidézte, hogy néhány éve az EMNP már gyűjtött arra vonatkozó aláírásokat, hogy az utcatengelyek elhelyezkedését ne változtassák meg a belvárosban. Bejelentette: a mostani aláírásgyűjtéshez az EMNP is hozzájárul, csatlakozik, ezért elvisz íveket, hogy az akciónak még nagyobb súlya legyen, mert a műemlékvédelem tényleg egy olyan ügy, melynek kapcsán nincs helye a magyar–magyar torzsalkodásnak.

Ciucur Losonczi Antonius