Átirányítaná a város a szoborra szánt pénzt

Átirányítaná a város a szoborra szánt pénzt
A Bihar Megyei Tanács által az idősebb Rimanóczy Kálmán szobrára szánt pénz átirányítása ellen szólalt fel Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos a tegnapi nagyváradi tanácsülésen. A határozattervezetet végül nem fogadták el.


Mint már korábban írtunk róla, az RMDSZ váradi szervezete kérvényezte, hogy az ifjabbik Rimanóczy Kálmán szobra mellett kapjon helyet idősebb Rimanóczy Kálmán szobra is Nagyváradon. Erre a célra a Bihar Megyei Tanács 100.000 lejt utalt át a váradi önkormányzatnak. Erről született egy megyei tanácsi határozat is, az összeget pedig most utalta át célirányosan a megyei tanács a városnak. Ezt a pénzt az önkormányzat költségkiigazítási határozattervezetében átirányította a váradi görögkatolikus püspöki palota felújítására, azzal indokolva döntését, hogy idén már úgysem kerül sor a szoborállításra, ezért a megyétől érkező pénzt más helyi társfinanszírozási projektre különítik el. A tanácsosok az összegátirányítást is tartalmazó költségkiigazítási tervezetről a csütörtöki tanácsülésen szavaztak.

A szavazás előtt Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos szólalt fel, kiemelve, hogy jogellenes, ha más célra fordítják a megyei tanács által célirányosan kiutalt összeget. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere kijelentette, hogy ez nem törvénybe ütköző, és amikor sor kerül a szobor felállítására, akkor majd visszafordítják az összeget. Kirei Melinda az ülést követően elmondta, hogy „a pénzt nem az ifjabb, hanem az idősebb Rimanóczy Kálmán szobrára utalta át a megyei tanács, amiről viszont a városi tanács még nem szavazott. Benyújtottuk a tervezetet, de erről még nem született döntés. A megyei tanács megelőlegezte ezt az összeget, hogy elkezdődhessen a folyamat, hogy az apát és a fiút ábrázoló szobrot egyszerre avathassuk fel. Ha nem akarják ezt a pénzt most felhasználni, akkor utalják vissza” – tette hozzá Kirei Melinda, felelevenítve, hogy ugyanez történt a Szacsvay iskolával is: 2017 februárjában megszavazták a sportpálya felújítását, azóta viszont folyton kifogásokat keresnek arra, hogy miért ne csinálják meg. Az idősebb Rimanóczy Kálmán szobrára szánt összeg átirányítását is tartalmazó költségvetés-kiigazítási határozattervezetet végül 13 igen, 4 nem és 4 tartózkodás mellett nem fogadták el.

P. Nagy Noémi