Átalányadó: mégis jön

Maria Grapini miniszter
Maria Grapini miniszter
Tiltakoztak vállalkozók, üzletemberek tömörülései és egyes gazdasági elemzők is, mégis bevezetni készül az USL-kormány az úgynevezett átalányadót (impozit forfetar). Ezt fix összegként fogják megállapítani, adott mutatók alapján számolva ki, minden tevékenységi kör esetére.

Maria Grapini, a kis- és közepes vállalkozásokért felelős miniszter azzal igyekszik nyugtatni a közvéleményt, hogy a vállalkozásoknak szerinte még így is kevesebbet kell majd fizetniük, mint ha a 16 százalékos, a profitot érintő kvótát alkalmaznák, vagy a jövedelmet érintő 3 százalékosat.

Kidolgozva

A kabinet már el is készítette azon kutatók listáját, amelyek alapján az egyes tevékenységi körökre kiszámítják majd az átalányadót. Grapini hozzátette: a fix összeg megállapításával könnyebbé teszik az ügyintézést a befizetők számára is, elkerülik a fölösleges számolgatást, ugyanakkor az ellenőrzés is gyorsabb lesz.

Egy másik információval viszont nyugtatni próbálja a közvéleményt a kormány. Ugyancsak a nevezett miniszterrel jelenttették be, hogy a végrehajtás júliustól csökkenteni tervezi a mikrovállalkozásokra ez év elejétől kivetett 3 százalékos adót. Állítólag egy szakjelentés mutatta ki, hogy ez túl nagy mérvű, ezért megeshet, hogy a nyár közepétől 1,5 százalékra csökkentik.

Szeghalmi Örs

 

Maria Grapini szakminiszter