Átalakulóban a nagyváradi városközpont

Akt.:
Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret
Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret
Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret és távlati terv, hogy csökkentsék a központban a bankok által elfoglalt területet.

Ilie Boljan, Nagyvárad polgármestere úgy vélekedett, hogy Várad központját úgy kell kezelni mint egy mallt, vagyis olyan környezetet kell ott kialakítani, ami jó közérzetet biztosít. Ennek érdekében felújítják a központban lévő épületek homlokzatait, továbbá bővítik a gyalogos övezeteket. A konkrétumok között említette azt, hogy június végén befejeződnek a Fekete Sas palota munkálatai. A városvezetés jelenleg tárgyalásokat folytat az ottani lakókkal, hogy cseréljék ki a kovácsoltvas elemeket úgy, hogy ezek a díszítő elemek egységes kinézetűek legyenek. A palotában működő bárok tulajdonosaival megegyeztek abban, hogy a hét négy napján reggelente a bárok saját költségükön mossák fel a passzázst. Június végére lekerül az állványzat a Fekete Sas Palota melletti épületről is.

Idén ősszel licitálják a városháza felújítására kiírt munkálatot. A tervek szerint az épület első emelete múzeumként is fog működni, de természetesen továbbra is használni fogja az önkormányzat az ottani helyiségeket. A felújítás során a városháza nagytermét eredeti állapotában állítják helyre, azaz amfiteátrummá alakítják át. „Dolgozunk a két Adorján ház felújításán. Tavasszal már felállítjuk az állványzatot, ha a tulajdonosok nem akarják, akkor erővel fogjuk felújítani ezeket az épületeket” – jelentette be Bolojan, aki egyúttal felszólította a Bihar Megyei Tanácsot arra, hogy újíttassa fel a Filharmónia épületét. Közölte továbbá, hogy őszig aláírják a szerződést a legtöbb, a korzón lévő épület homlokzatának a felújítására, és már csak három épülettel lesz gond ott: a volt poliklinika épületével, amelynek korszerűsítése szintén a Bihar Megyei Tanács hatáskörébe tartozik, a volt Park Hotel épületével, és a volt Rimanóczy szálló épületével, mely utóbbiak esetében azért nem lehet előrehaladni, mert tulajdonjogi viták vannak. Elmondta azt is, hogy elkezdődik a Sebes-Körös bal partjának a rehabilitációja is az idén, a Szent László hídtól nyugat felé haladva. A Körös parton haladó bicikliút a Szent László híd alatt fog haladni.

Gyalogosoknak

Már fenn van az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben a Zöldfa utcának sétálóutcává való átalakítására vonatkozó munkálat, az ajánlatok benyújtási határideje július 6., mondta Bolojan, majd bejelentette, hogy aláírták a szerződést a megvalósíthatósági terv elkészítésére az Aurel Lazar gyalogos utcává való átalakítására. Döntöttek arról is, hogy a Libertatii utcát gyalogos utcává alakítják át, vagyis nem lehet majd autóval behajtani abba az utcába, és a Nicolae Grigorescu utca is sétáló utca lesz. Az ott lakók sem parkolhatnak majd abban az utcában. Bolojan megjegyezte, hogy ezeket az átalakítási munkálatokat jövő tavasszal kezdik el. A Bémer tér felújításán is dolgoznak már, ezt is gyalogos övezetté alakítják át. Őszig elkészül a műszaki terve ennek a munkálatnak.

A központ, mint mall

A polgármester bejelentette, hogy június 24-től kezdődően hétvégenként lezárják az autóforgalom előtt a Szent László teret, ami azt jelenti, hogy szombat reggeltől vasárnap estig a taxik és a buszok kivételéve más nem közlekedhet a főtéren járművel. A távlati terv az, hogy amikor elkészül a a Kossuth utcai mélygarázs, illetve amikor befejezik a Csillagos híd közúti híddá való átalakítását, akkor teljesen lezárják a forgalom elől a főteret, és akkortól a Szent László hidat is lezárják az autóforgalom előtt hétvégenként.

A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy módosítani fogják a különböző működési szabályzatokat, például ötven százalékkal megemelik azoknak a tulajdonosoknak az ingatlanadóját, akik nem használják, és nem is adják bérbe a központban az utcafronton lévő ingatlanrészüket. Ugyanakkor kötelezővé tenné a város azt, hogy a központban szombaton és vasárnap is legyenek nyitva a közösségi helyiségek. A város célkitűzése továbbá az, hogy rábírja azokat a vállalkozásokat, intézményeket, amelyek nem kereskedelmi, vendéglátóipari, szabadidős szolgáltatásokat nyújtanak, hogy költözzenek el a központból, vagy pedig sokkal kisebb helyen fejtsék ki tevékenységüket. Ez az intézkedés főként a központban működő bankokat érintené. Bejelentette, hogy az éttermek már 2018 elejétől az új órarend szerint működnének. Bolojan elmondta: kiemelt az, hogy a turisták számára is fontos találkozóhely legyen a városközpont, ennek kapcsán jegyezte meg azt, hogy amióta ő a polgármester, az elmúlt hét végén történt meg először az, hogy az összes váradi szálláshely el volt foglalva.

Lakónegyedek

A polgármester megemlítette, hogy idén és a jövő évben újítják fel a Barcaului utcát: ott a területek jó részét kisajátították, az év végéig minden terület a város tulajdonában lesz, a bicikliút már elkészült. A Stefan cel Mare úton a Theodor Nes híd közelében kisajátít a város egy területet, ahol sportpályát, zöldövezetet, parkolóhelyeket alakít ki a város. A Leonardo da Vinci utca és az Apateului utca környékén egy 5000 négyzetméteres elhagyatott területen szintén egy parkot és zöldövezetet alakítanak ki. Az Adona patak forrásánál lévő terület ősszel parkosítani fogják. A Morii utcán is lesz egy 5000 négyzetméteres park, a Lotus közelében lesz egy sporttelep, az abban az övezetben már kialakított két park mellett.

Pap István