Átadták a tervdokumentációt

Átadták a tervdokumentációt
Ilie Bolojan polgármester, Sorin Buşe szakminiszter és Cătălin Homor vezérigazgató aláírták a Váradot majdan az autópályával összekötő beruházás hatástanulmányának műszaki iratait.

Gyakorlatilag a tervdokumentáció átadásának a protokolláris momentuma történt meg csütörtök reggel a városháza kistermében. Ilie Bolojan polgármester azt nyilatkozta: tekintettel arra, hogy tervbe van véve az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának a megépítése, Váradnak fontos az ehhez való csatlakozás, és ennek folyományaként a városon áthaladó tranzitforgalom megszüntetése. A szakminisztérium és az önkormányzat közti együttműködés eredményeként egy integrált projekt született ezekben az években, mely magába foglalja a körgyűrűt a felüljárókkal együtt, illetve most zárult az első fázisa annak a másik nagyobb beruházásnak, melynek célja Várad és a megye déli részének összekötése a leendő autópályával.

A helyhatóság a metropolisz övezeten keresztül vállalta a vonatkozó hatástanulmány elkészíttetését. A projekt első részében „megvalósult több kilométer” a körgyűrűnek a szentandrási úttal való kereszteződésétől a DN1-es országútig, a második részben pedig idén nyáron integrálták az ettől a ponttól a majdani autópályáig terjedő, egy másik terv részét képező útszakaszt ebbe a nagyobb projektbe. Ez a munkálat egy hatástanulmány formájában konkretizálódott, mely egy négysávos, autópálya típusú összekötő út kiépítésére vonatkozik körülbelül húsz kilométer hosszan, mely befektetés becsült értéke meghaladja a 130 millió eurót.

Sorin Buşe miniszter kiemelte: az invesztíciót belefoglalták az országos stratégiai szállítási mestertervbe, így uniós finanszírozásra számíthat a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében. Cătălin Homor, az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság vezérigazgatója szerint a kormányhatározat elfogadása és a többi előkészületek után a munkálatok a jövő év elején kezdődhetnek el, és két év alatt befejeződhetnek.

Ciucur Losonczi Antonius