Átadták a nagyvárad-szőllősi Szálka parkot

Átadták a nagyvárad-szőllősi Szálka parkot
Szerda délelőtt adták át a nagyvárad-szőllősi Szálka park második részét. A 2,2 hektáron elterülő új parkot a Constructorul Salard, a Pro-Arh és a Gardener cégek kivitelezték. A munkálatok 2015 augusztusában kezdődtek, de 2015 decembere és 2016 márciusa között szünetelt a munkálat.


A beruházás összértéke 2.350.924 lej volt, mondta szerdán a helyszínen Lucian Popa, a váradi polgármesteri hivatal vagyonkezelő igazgatóságának a vezetője. Ez a park a korábban átadott, 3,4 hektáron fekvő Szálka park folytatásaként épült meg a Pece patak mentén, a Lotus bevásárlóközpont közelében. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a most átadott létesítményben sokkal több pad – szám szerint 95 – van, mint a jobb híján Szálka park 1-nek nevezett parkban, ugyanakkor figyeltek a polgárok visszajelzéseire, akik panaszkodtak arra, hogy a Szálka park 1-ben nincsenek árnyékos helyek és toalettek sem. Ezért az új parkban négy toalettet is kihelyeztek, valamint egy hosszú sétányt, melyet lugas szegélyez, ami árnyékot biztosít meleg, napos időben. E sétány közepén műpatakot építettek ki a kivitelezők, a patak kis kerek medencékbe torkollik a négy kialakított pihenőköröndnél. A Szálka park 1-ben megépített tavacska folytatásaként az új parkban is építettek egy tavat, melynek végén egy vízeséshez szolgáló kőfal van elhelyezve. A parkban egyelőre még nem látható gyepszőnyeg lesz, illetve összesen 6951 cserjét, fát, kúszónövényt és vízi növényt ültettek el.

Játszóterek

Három kis játszóteret is kialakítottak az új létesítményben, egy libikókával ellátott homokozót, egy hintával ellátott kis játékteret, valamint egy kör alakú teret, amin egy labirintus rajzolata van, ezek mellett van egy szintén kör alakú amfiteátrum, ahol különböző rendezvényeket, előadásokat lehet majd tartani, mondta Lucian Popa. A parkban továbbá három ivókút és tizenhat szemétgyűjtő kuka van elhelyezve. A kiépített elektromos hálózat a közvilágítás, valamint az öntözőrendszer, a vízesés, a műpatak és a tó vízforgató berendezésének a működését biztosítja. Ezeknek a működtetésére egy szivattyúállomást is építettek. Lucian Popa végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan futópályát építenek ki a park körül a Pece patak partján, és ősszel folytatják a faültetéseket.

Pap István