Átadták a Mózes Károly-díjakat

Átadták a Mózes Károly-díjakat
Nagyvárad- Szombat délelőtt a váradi városháza dísztermében zajlott ünnepség keretében átadták az idei Mózes Károly-díjakat. Három Bihar és egy Szilágy megyei asszisztens részesült elismerésben.


Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő 2011-ben, egészségügyi minisztersége idején alapította a dr. Mózes Károlyról elnevezett díjat, így tisztelegve azon, a romániai egészségügy közelmúltbeli történetében meghatározó szerepet játszó, egyébként magyar zsidó származású személyiség előtt, akinek köszönhető többek közt a váradi egészségügyi szakiskola létrejötte, illetve az ápolók Bibliájának tartott A beteggondozás módszerei című, több száz oldalas könyv.
A díjátadó ünnepség főszervezője Az Egészségügyért Alapítvány volt, partnerségben a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek és Bábák Egyesületének Bihar megyei fiókjával, valamint a váradi önkormányzattal és a prefektúrával. Utóbbi két hivatal részéről Mircea Mălan alpolgármester és Claudia Timofte kancelláriafőnök köszöntötték az egybegyűlteket.
Beszédében Cseke Attila arra hívta fel a figyelmet: minden évben az Ápolók Nemzetközi Napja (május 12.) környékén igyekeznek átadni az emlékplaketteket, az idén pedig a sebészeti osztályokon dolgozók közül választottak kitüntetetteket. Kiemelve azt, hogy mennyire lényeges magunk mögött nyomot hagyni, azt nyomatékosította: dr. Mózes Károly teljes mértékben eleget tett ennek a kihívásnak, hiszen intézményt alapított és szakkönyvet írt, sőt, ami ugyanilyen fontos, megbecsült és elégedett páciensek tömegét hagyta úgymond maga után, ami napjainkban, amikor az egészségügy problémákkal küzd, különösen figyelemre méltó.

Négy emlékplakett

Dr. Mózes Gábor, dr. Mózes Károly Izraelben élő fia az ezredforduló környékén Várad díszpolgárának választott édesapja emlékét idézte vetített képes beszámoló formájában. Dr. Földes Béla, Az Egészségügyért Alapítvány vezetője hangsúlyozta: dr. Mózes Károlynak köszönhetően az ápolók nem számítottak többé felcsereknek, hanem tulajdonképpen az értelmiségiek sorába léptek azáltal, hogy a megfelelő körülmények közt elsajátíthatták a szakmájuk gyakorlásához elengedhetetlen tudnivalókat. Olvasatában ugyanakkor az állam jobban kellene, hogy értékelje az egészségügyben dolgozókat, hiszen ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább érzékelni fogjuk a hiányukat. Bihar megyéből Legmann Ileana, Gherle Daniela és Costin Felicia főnővérek fogadhatták a gratulációkat, a régióból pedig a zilahi, vagyis Szilágy megyei Barta Attila kapott oklevelet és emlékplakettet. Az ünnepségen közreműködött a Stadler klarinétkvartett.

Ciucur Losonczi Antonius