Átadták a levéltár új székhelyét

Átadták a levéltár új székhelyét
Felavatták az Állami Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának új épületét szeptember 7-én, pénteken. Az okiratokat, dokumentumokat és kiadványokat jövő júniusig szállítják majd át.

A nagyváradi Vágóhíd/Traian Blajovici (volt Abatorului) utcában épült fel hosszú évek leforgása alatt a levéltár új székhelye, amely az országban a legmodernebb archiválási és tárolási lehetőségeket biztosítja. A péntek reggeli ünnepélyes átadás előtt az Állami Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának igazgatója Bujorel Petru Dulgău és a Bihar megyei Rendőr-felügyelőség vezetője Liviu Popa körbevezették a váradi újságírókat a levéltár korábbi székhelyében, amely a Nagyváradi Várban kapott helyet. A helyszínen Bujorel Petru Dulgău elmondta, hogy a jelenlegi körülmények nem felelnek meg egy levéltár működtetéséhez, tekintve, hogy télen 4-5 fok van, nyáron pedig akár 40 Celsius fok is lehet. Hozzátette, hogy „nincs megfelelő hőmérséklet, sem páratartalom, a rendkívül nagy hőmérséklet ingadozás sem használ a kilenc kilométernyi iratanyagnak. Kályhával fűtöttünk, a kutatóteremben pedig nagyon hideg volt télen, ami itt a várban amúgy is két hónappal tovább tart”. A levéltár hatvan éves fennállása alatt a Vágóhíd utcai a hetedik székhely, egyben a legmodernebb és legmegfelelőbb is, hiszen biztosítva lesz a megfelelő mikroklíma az iratok, dokumentumok tárolásához.

Ünnepélyes átadás

A levéltár új székhelyének ünnepélyes átadására pénteken tíz órától került sor. Az ünnepségen számos hivatalos személy jelent meg, valamint a levéltári alkalmazottak is. A szalagátvágás előtt Bujorel Petru Dulgău, Cornel Popa megyei tanács elnök, valamint Claudiu Pop prefektus tartottak beszédet. Liviu Popa beszédében elmondta: „2005-ben rájöttem, hogy a levéltárnak szüksége van egy új székhelyre, hiszen a történelmünket őrző iratokra vigyáznunk kell. Ha ez nem történik meg félő, hogy a levéltári anyagok egy részét Gyulafehérvárra vagy Vălceara szállítják. Az új székhely Romániában az egyetlen amely teljes mértékben teljesíti az archiválási feltételeket”. Egy új székhely létrehozásáért már 2000-ben tettek lépéseket, igaz ekkor finanszírozás híján egy hosszabb időre leálltak a munkálatok, amelyeket 2006-ban indítottak újra. A 12 millió lejig emelkedő költségeket a Belügyminisztérium finanszírozta. A levéltár székhelyének ünnepélyes felavatása és a szalagátvágást követően a jelenlevők megtekintették az épületet, a felszereléseket.

Óvóhely

Az újonnan átadott székhely az ország legmodernebb levéltárai közé tartozik. A 3800 négyzetméteren elterülő alagsorral, földszinttel és három emelettel ellátott épület a legmodernebb felszerelésekkel rendelkezik. Ovidiu Sime építésvezető elmondta, hogy az épület megfelel a legmagasabb európai elvárásoknak, minden szinten tűzvédelmi felszerelés található, a raktár helyiségekben 10 kilométernyi iratot tudnak majd tárolni. A kutatótermek, irodák és tárolók mellett, az épület alatt egy óvóhelyet is kialakítottak. Bombatámadás esetén a levéltárban tartózkodók egy földalatti alagúton keresztül hagyhatják el az épületet. Annak ellenére, hogy az épületet már átadták az összes levéltári anyagot csak jövő nyárra tudják átszállítani.

Nagy Noémi