Átadták a felújított Kálvária dombot

Átadták a felújított Kálvária dombot
Hétfőn adták át az uniós finanszírozással felújított nagyváradi Kálvária (Gomba) dombot.

Vasárnap ezrek mentek ki a felújított, ám hivatalosan még át sem adott nagyváradi Kálvária dombra, hétfőn viszont, az avatáson sűrű köd fogadta a projekt lebonyolítóit, kivitelezőit és a sajtó képviselőit. Mircea Malan, a város alpolgármestere a felújítás részét képező leendő vendéglátóipari egységben beszélt a projekt részleteiről. Elöljáróban leszögezte, hogy minden egyes uniós projekt esetében az önkormányzat fő célja az, hogy a teljes támogatási összeget felhasználja, ami a Kálvária domb felújítása esetén sikerült is. Sőt, ezúttal sikerült megtakarítani egy bizonyos összeget, ennek a megspórolt pénznek egy részét felhasználták a domb alján lévő gyalogos felüljáró híd építésére. Megemlítette, hogy a körösszegapáti ortodox parókiával közösen megpályázott uniós projekt összértéke 1,92 millió euró volt, amiből Nagyváradra esett 1,678 ezer euró. Ennek az összegnek a 46 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, az 54 százalékát pedig (907.732 eurót) a város költségvetéséből fedezték.

Megújult terület

Malan felelevenítette, hogy eredetileg a város tulajdonában lévő 1,5 hektárnyi területet újították volna fel, azonban a váradi görög-katolikus püspökség a város rendelkezésére bocsátotta a dombon lévő telkét, így végül 3,9 hektárnyi telket sikerült rehabilitálni. Malan hozzátette, hogy egy turistacsalogató zöldövezetet kialakítása volt a céljuk, ahova a váradiak is szívesen kijárnak. Ennek kapcsán azonban megjegyezte, hogy az egy nappal korábbi látogatóözönnek kellemetlen hozadéka is volt, ugyanis a kutyaürülék, valamint az eldobott cigaretta csikkek és rágógumik maradtak a dombon a látogatás után. Ennek kapcsán elmondta: „Azt kérem a nagyváradiaktól, hogy őrizzék meg mindazt, amit elvégeztünk, mert nagymértékben rajtunk múlik, hogy egy, öt, vagy tíz év múlva mit találunk itt. Mindannyian meg kell mutassuk azt, hogy ragaszkodunk ehhez a városhoz, és több felelősségtudattal tudunk viseltetni iránta”. Végezetül újságírói kérdésekre válaszolva Malan elmondta, hogy a felújítás során elkészült építményekre öt éves, a zöldövezetekre két éves garancia van, azt azonban még nem döntötték el, hogy a vendéglátóipari egységet és a zöldövezetet ki, kik fogják üzemeltetni, illetve kezelni. A beszédek után a jelenlevők végigmentek a domb sétányain.

Leírás

Az összesen 38.759 négyzetméteres területen a vonatsínek felőli oldalon épült egy gyalogos felüljáró híd. Magát a dombot megerősítették, főként sánckasokkal, amelyekre tavasszal kúszónövényeket ültetnek, hogy eltakarják a köveket, és a rácsokat. A gyalogos hídtól indul ki a sétány, mely felvezet a dombtetőig. A sétányok egyes pontokon kilátókká szélesednek ki, ahol padokat, szemeteskukákat helyeztek el, a padok fölötti filagóriákat szintén tavasszal szőlővel futtatják majd be, amelyek meleg, napos időben árnyékot fognak biztosítani az ott tartózkodóknak. A sétányon egyes helyeken kis csúszdákat is felszereltek, ahol a gyerekek játszhatnak majd. A dombon különböző magasságokban öt kilátót építettek ki, a legmagasabb kilátó a már említett vendéglátóipari egység is egyben. A domboldal nyugati részén, mintegy féltávra a domb alja és teteje között, egy százharminc férőhelyes amfiteátrumot alakítottak ki, alatta pedig egy nagyobb pihenőhelyet. Itt különböző kulturális eseményeket, szabadtéri tanórákat stb. lehet majd szervezni. A dombtetőn épült vendéglátóipari egységben a meleg vizet napenergiával biztosítják majd, a helyiséget mozgássérültek is könnyen megközelíthetik. A domboldalon különböző fa- és cserjefajtákat ültettek el, tavasszal pedig szőlőt és borostyánt ültetnek a már említett helyekre.

Pap István



0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter