Át kell alakítani a vizitdíjat

Át kell alakítani a vizitdíjat
A vizitdíj-rendszer és a családorvosi szolgáltatások finanszírozási szabályainak megváltoztatását helyezte kilátásba Ritli László egészségügyminiszter.

 

 

A szombat délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatón Ritli László egészségügyminiszter és Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere felelevenítették az elmúlt két év megvalósításait az egészségügy terén. Cseke Attila és Ritli László minisztersége alatt a helyi önkormányzatokhoz került át egy sor kórház. A számos beruházás közül kiemelték a Bihar megyei sürgősségi kórház és a Gavril Curteanu városi kórház felújítására 2010-ben és 2011-ben nyújtott támogatást. A megyei kórház 2010-ben 6,8 millió lejt kapott, melynek 89,9 százaléka a szaktárcától jött, 2011-ben 10,5 millió lejt kapott, melyből 6,7 millió lej jött a minisztériumtól. A városi kórház modernizálásra 2010-ben 7,3 millió lejt költöttek, 2011-ben pedig 23,3 millió lejt, amiből húszmillió a minisztériumtól érkezett. Az onkológiai központra 24,4 millió lejt, a Viva Anima projektre 2.029.000 lejt fordítanak. Bihar megyében 80,6 millió lej érkezett egészségügyi fejlesztésekre az utóbbi két évben. „Ha másért nem, már csak ezért is érdemes az RMDSZ-nek kormányon maradni” – fűzte hozzá a felsorolt adatokhoz Biró Rozália.

 

Tervek

 

Az eredmények felsorolása után Ritli László az idei év prioritásairól beszélt, mely prioritásokat a kormányprogramba is belefoglalták. Kiemelte, hogy támogatják az egészségturizmust, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket. Etekintetben Bihar megyében folytatják a megyei kórház B épületének felújítását, valamint a váradi onkológiai központ építését és felszerelését, ugyanakkor az élesdi, a nagyszalontai és a belényesi kórházak is kapnak felújítási támogatást a minisztériumtól. Az Egységes Sürgősségi Kórház az idén 110 millió lejt kap helikopterek és más járművek beszerzésére, a helikoptereket Craiova és Konstanca fogják megkapni. Abban a három megyében, ahol még nincs, SMURD egységet létesítenek. Ritli elmondta, hogy folytatják az iskolaorvosi és családorvosi rendszer támogatását, huszonöt százaléknyival növelik az asszisztensek számát, és bővítik az állandó ügyeletközpontok számát. Jelenleg mintegy negyvenötezer egészségügyi munkahely van befagyasztva, ennek legalább az egy harmadát szeretné felszabadítani az idén a minisztérium, mert szükség van munkaerőre az egészségügyi rendszer minden szintjén. Folytatják a kórházak reformját, ennek keretében 125 ezerrel csökkentik a kórházi ágyak számát. „Szándékunk az, hogy a betegeket a családorvosi rendszer felé irányítsuk a kórházi ellátás ellenében, mert ez utóbbi nagyon költséges” – mondta Ritli. Beindítják az országos méhnyak vizsgálatot, melynek keretében az első évben 600-800 ezer nőt vizsgálnának ki. Átalakítják a gyógyszer-támogatási rendszert is. A kormányprogram szerint bevezetik az országos egészségügyi kártyát, az elektronikus receptet és az elektronikus beteglapot, ami sokkal hatékonyabbá fogja tenni az egészségügyi rendszer adminisztratív részét.

 

Módosítás kell

 

A szaktárca bevezeti a vizitdíjat, de ehhez először meg kell változtatni a vonatkozó törvényt, mert az annyira bonyolult, hogy technikailag nem lehet alkalmazni. A vizitdíj lényege az, hogy a páciensek egy szimbolikus értékű összeget fizessenek minden orvosi szolgáltatás után, de a vizitdíj összege annak függvényében változna, hogy mennyire komplex orvosi szolgáltatásban részesült a beteg. A miniszter elmondása szerint a vizitdíjra egy évben kifizetett pénz nem haladhatja meg a 350 lejt, majd hangsúlyozta, hogy a biztosítottak negyven százaléka, az idősek, a gyerekek nem kell vizitdíjat fizessenek. A vizitdíj bevezetésének is az az elsődleges célja, hogy a betegeket a családorvosi rendszer felé irányítsák, és megszüntessék a visszaéléseket, melyek abból adódnak, hogy a páciensek a legdrágább orvosi szolgáltatásokat akarják igénybe venni. A betegek ugyanis hajlamosak nem súlyos egészségügyi problémáikkal is kórházba vonulni, és ezt a jelenséget vissza kell szorítani, jelentette ki a miniszter. Ehhez azonban szükséges az, hogy korlátlan legyen a hozzáférés a családorvosi szolgáltatásokhoz, éppen ezért meg kell változtatni azt a Ritli László által aberrációnak nevezett jogszabályt, melynek értelmében az egészségbiztosító napi húszban maximizálta a kifizetendő családorvosi szolgáltatások számát. Ritli kilátásba helyezte, hogy ezt a jogszabályt mihamarabb meg fogják változtatni.

 

 

Pap István