Árvizek Bihar megyében

Számos folyóvíz szintje megemelkedett az utóbbi napokban
Számos folyóvíz szintje megemelkedett az utóbbi napokban
Bár például Váradot és más részeket is újra elkerülték a nagyobb esőzések, számos olyan zóna is van Biharban, amelyet nem. Sőt.

A Körösök vízgyűjtő medencéjében számos folyóvíz szintje megemelkedett az utóbbi napokban – tudatta szerkesztőségünkkel a Körösök Vízügyi Igazgatósága (ABA Crişuri). Az esőzések miatt kedd óta tehát különösen megemelkedett vízszint van Körösponor, Erdődámos és Remetelórév körzetében. Itt a községi utak is számos szakaszon víz alá kerültek, az önkormányzatok igyekeztek megtisztítani ezen részeket – ami szerdára sikerült. Csarnóházán, a Sebes-Körösbe ömlő Jád völgyében egy óra alatt annyi csapadék hullott, mint általában egy hónap alatt. Ott azonban mégsem állt elő vészhelyzet, sehol nem öntött ki a folyó. A Sebes-Körös maga is jól viselte a megnövekedett vízhozamot, az igazgatóság tájékoztatása szerint ők urai a helyzetnek, pedig a vízhozam már kedd estére hirtelen duplájára nőtt.

Takarítsanak már!

Be kellett avatkozniuk viszont a vízügyi szakembereknek Kolozs megyében, ahol a Sebes-Körös más mellékfolyói kiöntöttek. Emiatt Csucsánál voltak például fennakadások a közúti közlekedésben is. Az ABA Crişuri vezetője, Dorel Dume elmondta: „Az utóbbi két hónapban hetente kell kiadnunk figyelmeztetést a helyhatóságoknak, hogy takarítsák a lefolyókat, a hidak környékét, hiszen ez kötelességük is, törvény írja elő, meg ezzel akadályozhatják is az áradásokat. Amikor nagy esőzések után vagyunk, mi nem tudunk beavatkozni mobilgátakkal, vagy homokzsákokkal, ez olyankor lehetetlen. Ezért alapvető, hogy a víz útját legalább ne akadályozza mindenféle szennyeződés, mert akkor új utakat vág magának, és kiönt”. Az igazgatóság egyébként most is külön figyeli a vízhozam alakulását a Körösökön és a Berettyón.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,