Árvíz – Másod- és harmadfokú készültség Romániában

Árvíz – Másod- és harmadfokú készültség Romániában
Narancssárga (másodfokú) árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtök estig Romániában az ország délnyugati részén – a bánsági hegyvidéken (Krassó-Szörény megyében) és Olténiában -, a Tisza erdélyi mellékfolyóinak többségén és a Kárpát-karéj külső részének hegyvidékén sárga (elsőfokú) készültség van érvényben.

 

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú figyelmeztetést adott ki a Duna bánsági vízgyűjtőjéhez tartozó Berzava, Karas és Néra folyókra, valamint a Bisztra és a Temes felső szakaszára: ezeken Szerbia felé vonul le az ár. Ugyancsak másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszának olténiai mellékfolyóin, a Csernán, a Zsílen és az Olteten, illetve ezek mellékfolyóin.

A Tisza erdélyi mellékfolyóin – a Maros, a Szamos és a Sebes-Körös kivételével -, valamint a Kárpát-karéj havasalföldi és dél-moldvai folyóin (köztük a csángóföldi Tatroson) elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A legtöbb gondot a Zsíl és mellékfolyói okozták, amelyek Craiova környékén több száz hektár mezőgazdasági területet és több megyei utat elöntöttek. A Hunyad megyei Aninószán (Aninoasa) egy családot azért telepítettek ki a hatóságok csütörtökön, mert földcsuszamlás rongálta meg házukat.

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökre összehívta az árvízi védekezésben és katasztrófavédelemben érintett hatóságok megyei és országos vezetőiből álló irányító törzset.