Árleszállítások ideje Váradon

Árleszállítások ideje Váradon
A közösségi rendőrség már megbírságolt egy váradi céget, amiért a meghirdetett dátumnál hamarabb hajtott végre árleszállítást. Körülnéztünk, mi mennyiért kapható a Fő utcán.

 

Mindent összevetve, az igazán jóminőségű lábbelik, ruhafélék még árleszállítás után sem olcsók, viszont ki lehet fogni tűrhető minőséget viszonylag olcsón. Az eladók, üzletvezetők hozzáállása szintén változó: volt, ahol készségesen szolgáltak információval, s volt, ahol abba sem egyeztek bele, hogy az új és a régi árakat feljegezzük. Talán a délelőtti időpont is hozzájárult ahhoz, hogy viszonylag kevés vásárlóval találkoztunk.

 

Leszállítások

 

Az egyik Fő utcai cipőboltban 50%-ig terjedő árleszállítást hirdetnek. Általában az árleszállítás itt a műbőr lábbelikre vonatkozik, de láttunk kivételeket is – például női bőrcsizma 329 lej helyett 289 lejbe, vagy 279 lej helyett 239 lejbe kerül. Egyéb példák: férficipők ára 139, 119 és 149 lejről 94 és 99 lejre csökkent, női műbőr csizmákat 139 és 149 lej helyett 89 és 99 lejért árulnak. Érdekességképp: nyitott magassarkú cipőket és körömcipőket is láttunk lecsökkentett áron, s néhány gyermekcipőre is vonatkozik az árleszállítás.

Szintén Fő utcai ruhabolt 70%-ig terjedő árleszállítást hirdet. Itt többek között nyári miniruhát láttunk 119,9 lej helyett 69,9 lejért, bakfisoknak való nadrágot 89,9 lej helyett 49,9 lejért, különféle női ingeket, blúzokat 29,9 lejért. Hosszú kötött rövidújjú pulóvereket is árulnak szintén 29,9 lejért, s ugyanannyi a norvégmintás sapka és a modern kötöttsál leszállított ára is.

 

Minőség és ár

 

Az egyik, még a rendszerváltás előtt is létező cipőboltban is megfordultunk – itt a több évtizedes hagyományhoz híven most is kizárólag jóminőségű, klasszikus bőr lábbeliket árulnak. „Kizárólag olyan kliensek jönnek hozzánk, akik értékelni tudnak egy jóminőségű cipőt, s inkább ritkábban vesznek, de jót. Sajnos mióta a közalkalmazottaknak levitték a fizetését, a vásárlóink nagyon megcsappantak.” – mondja az üzletvezető hölgy. Itt is vannak árleszállítások: a rövidszárú női csizmák ára 15, a hosszú csizmáké 25%-kal csökkent. Páldául hosszúszárú bőrcsizmát 380 lej helyett 285 lejért árulnak, rövidszárút pedig 210, 240 és 220 jelyett 178, 204, illetve 187 lejért. Érdekességképp: a Körös nagyáruházban márkás, de műbőr lábbeliket árulnak nagyjából ugyennnyiért. Itt is van egyébként téli lábbelikre, öltözékekre vonatkozó árleszállítás, mely esetenként a 70%-ot is eléri.

 

Bírságoltak

 

A szezonális árleszállításokkal egyébként tavaly óta a helyi rendőrség foglalkozik. Vlad Mariștól, a rendőrség munkatársától megtudtuk: az elmúlt hetek során 16 nagyváradi cég jelezte náluk, hogy szezonvégi árleszállítást hajt végre, s az elmúlt napokban már megbírságoltak egy céget 400 lejjel, mivel a meghirdetettnél hamarabb hajtotta végre az árleszállítást. Jövő héten is folytatják az ellenőrzéseiket. Megtudtuk: a promóciókat nem kötelesek bejelenteni az üzletek képviselői, ám ha az árleszállítás kizárólag téli holmikra vonatkozik, azt igen. Mint erről már olvashattak, az ilyenfajta árleszállítást végrehajtó cégek kötelesek betartani néhány szabályt – többek között az árucikkeken világosan fel kell legyen tüntetve a régi és az új ár.

 

Neumann Andrea