Argentin nagykövet Váradon

Argentin nagykövet Váradon
December 2-8 között a Nagyváradi állami Egyetemen zajlik a Latin-amerikai Filmhét. Az eseménysorozatot Claudio Pérez Paladino Argentína romániai nagykövetének jelenlétében nyitották meg.

A megnyitó esemény tegnap délután három órától zajlott a váradi állami egyetem könyvtárának konferenciatermében, ahol a magas rangú vendéget köszöntötte dr. Constantin Bungău, az egyetem rektora. A rektor beszédében hangsúlyozta azt, hogy premiernek tekinthető az, hogy a váradi felsőfokú intézmény Argentínával közös kulturális eseményt szervez. Ezt követően Bungău az egyetem jubileumi emlékplakettjét adta át a vendégnek. Dr. Marius Ţepelea, az egyetem szenátusának elnöke kifejezte reményét, hogy Argentína romániai nagykövetének jelenléte utat nyit a váradi és argentin felsőfokú oktatási intézmények közötti együttműködési kapcsolatokhoz. Ezt követően Claudio Pérez Paladino tartotta meg román nyelven előadását, jobbára országa múltját, illetve politikai-gazdasági helyzetét ismertetve. Kiemelte, hogy országa nyitott társadalom, amelyik szívesen fogadja a bevándorlókat. Mint fogalmazott, a bevándorlók egy személyi igazolvánnyal a zsebükben már munkát vállalhatnak Argentínában, és a munkavállalók már egészen könnyen megszerezhetik az állampolgárságot is.

Kiemelte, hogy Argentínában békésen megférnek egymás mellett a különböző közösségek tagjai, példaként említve azt, hogy semmiféle konfliktus sincs az Argentínában élő zsidó, illetve szír, palesztin és libanoni közösségek között. Az ország politikai-gazdasági helyzetét elemezve a nagykövet felidézte az ország 2001-ben bekövetkezett pénzügyi összeomlását, ami, hangsúlyozta, nem gazdasági összeomlás volt, ugyanis a magánszektor meglehetősen jó gazdasági állapotnak örvendett akkoriban. A nagykövet nem feledkezett meg a Malvin (Falkland) szigetek problémaköréről sem, kiemelve azt, hogy Argentína célja diplomáciai úton rendezni a szigetcsoport sorsát, mely jelenleg Nagy-Britannia fennhatósága alatt van. Az előadások után be is mutattak egy kötetet, mely a Malvin szigetek történelmi-jogi helyzetébe nyújt betekintést. Ezt követően levetítették a filmhét első alkotását. Egyébiránt a Latin –amerikai Filmhét keretében december 2-7 között minden nap levetítenek egy-egy dél-amerikai filmet a könyvtár konferenciatermében.

Pap István