Arculatjavítások Nagyváradon

Már dolgoznak a váradi Körös áruház előtt, csak még nem azon… Fotó: Alexandru Niţescu
Már dolgoznak a váradi Körös áruház előtt, csak még nem azon… Fotó: Alexandru Niţescu
Közzétették a közbeszerzési felhívást a váradi Körös áruház előtti tér felújításának elvégzésére. A munkálatokkal fél év alatt kell végezni.

Ha látják, hogy dolgoznak Váradon a Körös áruház előtti kis tér átépítésén, akkor rosszul látják: az ottani gödörásások még nem az átépítést jelentik. Hanem ettől különálló, más infrastrukturális korszerűsítést. A lapunkban is előrejelzett térfelújítás csak ezután jön. Az önkormányzattól megtudtuk: közzétették a közbeszerzési felhívást az áruház előtti tér felújításának elvégzésére. Ez a tér ugyanis – szerintük – most nem felel meg építészetileg annak a környezetnek, amelyben van. (A teret egyébként pár éve építették át, eltüntetve például onnan a szökőkutat is, akkor úgymond megfelelt, amilyen lett, bár sokak szerint tényleg csak szürkült.) Most azt tervezik, hogy zöldövezet is lesz (jelenleg is van, ha az annak nevezhető), és az utcai bútorokat is kicserélik. A projektet azzal folytatják majd, hogy felújítják és kiszélesítik a sétálóutca felé vezető járdát. Mintegy két méterrel lesz szélesebb, hogy elférjen ott egy kerékpárút. A munkálatokra (TVA nélkül) 2.863.154,35 lejt terveznek fordítani, és fél év alatt kell végezni.

Épületfelújítás

Egy másik projektről is beszámolt az önkormányzat. Eszerint megkötötték a szerződést a Fő utca 13. szám alatt lévő épület homlokzatának, födémjének és nyílászáróinak felújítására. A kivitelező a Chintoflor Construct, amely cég 558.845,9 lejért végzi ezt el (TVA nélkül). A felújítás a tervek szerint 18 hónapig tart.

Szeghalmi Örs