Aranypálmáért babérkoszorú

Aranypálmáért babérkoszorú
Nagyszalonta – Crişan Marian filmrendezőnek nyújtották át a képzeletbeli babérkoszorút, vagyis a Nagyszalonta díszpolgára megtisztelő címet a városnapok keretében.

Ünnepi tanácsüléssel vette kezdetét Nagyszalonta háromnapos ünnepe. A gyűlésen ezúttal egyetlen napirendi pont szerepelt: a Város díszpolgára cím átadása Crişan Marian filmrendezőnek.

Életpálya

Crişan Marian Nagyszalontán születet 1976-ban, szülővárosában tanult az érettségi diploma megszerzéséig, majd a fővárosba került a filmművészeti főiskolára, 1999-ben rendezőként diplomázott. Nevéhez számos ismert együttes videoklipjének elkészítése fűződik, s ugyanakkor rövidfilm kategóriában többször díjazott lett Európa filmfesztiváljain. Az igazi sikert néhány hete, a Cannes-i filmfesztivál hozta meg számára, hiszen a rövidfilm kategóriában, 80 ország több mint 2200 alkotását megelőzve, Megatron című kisfilmjéért Crisan Marian vehette át az Aranypálma-díjat.

Évente kétszer

Nagyszalonta városvezetése évente két ízben adományoz kitüntető címeket, a díszpolgári elismerést általában december elsején adják át a város hírnevét öregbítő szalontaiaknak. Ezúttal azonban kivételt tettek a városvezetők, mondván, egy ilyen díj elnyerése a legmagasabb kitüntetést érdemli a szülőváros részéről is. Kis szabályzat módosítással tehát Török László polgármester Crisan Marian filmrendezőnek átnyújtotta a képzeletbeli babérkoszorút, vagyis a Nagyszalonta díszpolgára megtisztelő címet, oklevelet és emlékplakettet. Cri§an Marian meghatódva köszönte meg a szülőváros elismerését, és elmondta, jelenleg egy nagyfilmet készít, épp a szülővárosáról, hiszen szeretne emléket állítani gyermekkora színhelyének. Az ünnepséget követően a jelenlévők megtekinthették a díjnyertes rövidfilmet, melyet egyébként a nagyközönség is láthat szombaton este a Szalontai Napok rendezvénysorozat keretében, 11 órakor, a két koncert között, a nagyszínpad mellett elhelyezett kivetítőn.

C. Patócs Júlia