Aranylelőhelyet találtak Erdélyben!

Becslések szerint kétmilliárd dollár (300 milliárd forint) értékű aranyat és mintegy 214 millió dollárnak (32 milliárd forintnak) megfelelő ezüstöt rejthet az a lelőhely, amelyre a romániai Déva melletti Alsócsertésen bukkantak.

A bányavállalat úgy véli, hogy 65 tonna kitermelhető arany és 375 tonna ezüst lehet a mélyben – írja a Magyar Hírlap. A bányavállalat szerint évente 712 uncia aranyat és 720 uncia ezüstöt (ez a teljes mennyiségnek csak a töredéke) hozhatnak a felszínre, ez több mint egy évtizedig biztosítaná a kitermelés működését. A beruházás várható értéke mintegy 137 millió euró (31,5 milliárd forint), de az érc sűrűsége azonban jelentősen elmarad az optimálisnak tartott köbméterenkénti 8 grammos átlagtól.

A cég igazgatója arról számolt be, hogy környezetbarát módszereket kívánnak alkalmazni a kitermelés során, semmiképpen sem alkalmazzák a környezetvédők és a közvélemény által egyaránt ellenzett ciántechnológiát. A területek felvásárlása és a kitermeléshez szükséges eszközök beszerzése megkezdődött, a munkálatokkal azért sem várhatnak sokáig, mert az elmúlt két évben nem termeltek ki aranyat.