Aranyérmes a román női ifjúsági kézilabda válogatott

Aranyérmes a román női ifjúsági kézilabda válogatott
Városunk polgármestere minden hét szerdáján sajtótájékoztatott tart, melyen elmondja azokat a gondolatokat, melyeket választóinak szán. Ilyenkor bizonyítani szeretné azt, mennyire jó és hasznos polgármestere városunknak.


Augusztus 6-án főtémája az volt, hogy Románia női ifjúsági kézilabda válogatottja részt vett, 2014. július 20-26.-án Macedóniában, a Női Ifjúsági (U18) Világbajnokságon. A döntőben legyőzte ellenfelét a német női válogatottat, 32-21 eredménnyel. A Világbajnoki címet Románia szerezte meg, a német és a dán válogatott előtt. A román válogatott csapatkapitányát, a kolozsvári Cristina Laslo-t, aki elnyerte a Legjobb játékos címet, városházi kitüntetésre terjeszti elő.
Emil Boc szerint a játékos diplomát és pénzjutalmat (2000 lej) vehet át, valamint megkapja a PRO URBIS díjat is.
Cristina Laslo Kolozsváron született 1996. április 10.-én. Kézilabdázni a Viitorul nevű Ifjúsági Sport klubban kezdett el. A Kinizsi Pál utcában levő atlétikai klubnak van még kosárlabda, művészi torna, judó, szabadfogású birkózás, úszó, gyorskorcsolya, vízipóló, rögbi, sakk, röplabda szakosztálya, amelyek köszönhetően a tagságnak eredményeket tudnak felmutatni, sőt más sport kluboknak játékosokat kinevelni.
Cristina Laslo jelenleg a kolozsvári „U” Jolidon csapat tagja. A jelekből ítélve szereti azt, amit most csinál.
A labdajátékok közül a kézilabda a múlt század elején terjedt el. A játék alapötlete Holger Nielson dán iskolamester nevéhez fűződik, aki a futball helyett igyekezett tanítványai számára egy másik labdajátékot kitalálni. A labda pontosabb továbbítására ezért a lábuk helyett a kezüket kezdték el használni a játékosok, és a kezdeti kísérletezés olyan sikeresnek bizonyult, hogy az új játék hamarosan teret hódított Dániában.
1928-ban Amszterdamban megalakult a Nemzetközi Amatőr Kézilabda Szövetség (IAHF). 1936-ban Berlinben a nagypályás kézilabdázás az olimpiai programban is szerepelt.
1946-ban, Koppenhágában alakult újjá a Nemzetközi Kézilabda Szövetség. Székhelye 1950 óta Basel (Svájc).
Kolozsváron, köszönhetően a város vezetőségének, figyelemre méltó környezetet tudtak megteremteni a terem sportok számára. Ennek is köszönhetőek az eredmények, mind jobban bizonyítják, a sport felüdülést, jó érzetet kelt és jobb a humán anyag összetétele. Kolozsvárnak voltak és vannak figyelemre méltó sportolói, akik öregbíteni tudják a város jó hírnevét.
Csomafáy Ferenc

Címkék: ,