Arany családfa: régi ágak, új hajtások

Akt.:
Balogh László magyarázza a családfát az érdeklődőknek
Balogh László magyarázza a családfát az érdeklődőknek
A nagyszalontai Szentivánéji Fesztivál egyik legsikeresebb rendezvénye az Arany családfa bemutatása volt. Balogh László tanár, a családfa kidolgozója három napon és csaknem három éjszakán át segítette a tájékozódást a hatalmas dokumentumban. A hétvége alatt ötszáz leszármazott vette át az igazolást arról, hogy rokoni szálak kötik a nagy költő családjához.

 

Az országos múzeumi rendezvény idei központi tematikája a család, annak megtartó ereje volt. Ebbe illeszkedett remekül a nagyszalontai program, az Arany családfa bemutatása. Balogh László tanár hónapokon át dolgozott a levéltárakban és irattárakban, hogy felkutassa a költő családjának oldalszálait. A családfát a költő nemesi rangot szerző szépapja nyitotta, s annak gyermekei, unokái, dédunokái vonala szövődött egyre tovább, napjainkig. A családfán jelenleg mintegy hatezer név olvasható, ennek harmada ma is élő személy. Nem csoda hát, ha hatalmas érdeklődés övezte az eseményt, a péntek délutáni avatótól a vasárnap éjféli záróráig több százan tekintették meg a Csonkatorony kertjében kiállított, nyolcvan méteres dokumentumot. Ismerősök, családtagok, szomszédok és barátok nevére bukkantak a „faleveleken” és sokan örömmel fedezték fel a saját nevüket is a családfán.

Gali Teréz előadóművész és férje, József, a leszármazott

„Egy fa gyökérzete olyan terjedelmes és erős, mint a koronája. Az a fa, melynek ilyen széles a lombja, ugyanilyen erősen kapaszkodik az anyaföldbe” – összegezte a családfa fontosságát Török László polgármester a megnyitón. Balogh László a dokumentum megértéséhez szükséges információkkal látta el a jelenlévőket és a készítés során megtapasztalt érdekességekbe avatta be a hallgatóságot. Elhangzott a Családi kör Gali Teréz előadóművész tolmácsolásában, majd később, míg a gitáron pengett a dallam – mi egy vérből valók vagyunk – felkerültek az Arany család Nagyszalonta feliratú kokárdák. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy minden Arany leszármazott emléklapot kapjon a családfán betöltött helye igazolására.

A családfa megtekintése után folyamatosan érkeztek az érdeklődők a készítőhöz, faggatták a meglévő adatokról, segítséget kértek a saját rokonok felkutatásában, és újabb adatokkal (nemrég született Arany-utódok nevével) gazdagították a családfát. A dokumentum kinyomtatott változata a Csonkatorony kertjében megtekinthető július közepéig, a könyvalakban fűzött változat pedig azon is túl, az emlékmúzeum irodájában.