Aranka György szobrot avattak

Aranka György szobrot avattak
Marosvásárhely – Szobrot avattak Aranka György „építőmesternek”, aki a magyar nyelvőrzés alapkövét tette le Marosvásárhelyen.

Gyarmati János szobrászművész bronzból készült teljes alak nagyságú szobrát a város egy kis, forgalmas helyen található parkjában helyezték el.

„Zsebkendőnyi területen honfoglalást hajtottunk végre” mondta bevezető beszédében Nagy István színművész. Ha az Egyesült Államok nemzete szükségesnek tartotta, hogy szobrot emeljen ideáljának, a szabadságnak, akkor mi miért ne állíthatnánk szobrot anyanyelvünknek

Miért pont Aranka György? –tette fel a kérdést Borbély László a szobor állítást kezdeményező Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke. Azért mert jövőben látó ember volt és megfogalmazta mindenki számára azt, hogy mindannyiunknak meg van az a felelősége, hogy ápoljuk és gazdagítsuk ezt a nyelvet-, mondta a kérdést megválaszolva.

Markó Béla szövetségi elnök rávilágított arra, hogy Aranka György bebizonyította, lehet a humán tudományosság fellegvárává tenni ezt a pici várost, lehet központtá tenni a perifériát. Marosvásárhely szellemisége azt mutatja, lehetséges legyőzni a nehézségeket és mi nem torpanunk meg. Legyen ez a szobor Marosvásárhely jelképe, annak a jelképe, hogy lehet- mondta még Markó Béla.

Az 1791-iki országgyülésen, Aranka György létrehozta az Erdélyi magyar nyelvmivelő társaságot, melynek titkára lett. A kéziratban heverő régi erdélyi emlékiratok és történeti munkák kiadására 1792-ben megszervezte a Régi kézirások társaságát.