Áramot takarít meg az OTL

Áramot takarít meg az OTL
Egy felújított villamost mutattak be tegnap, a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) mechatronikai laboratóriumában tartott sajtótájékoztatón. Jelentős árammegtakarítást tesz lehetővé.

A munkálatok több mint egy hónapot vettek igénybe, s a lényeg, hogy egyebek mellett a villamos elektromos rendszerét is korszerűsítették, ennek következtében több mint felére csökkent az áramfogyasztása. Amint Pop Viorel Mircea, az OTL igazgatója elmondta, évi ötvenezer kilométer esetében, amennyit átlagban megtesz egy villamos, a megtakarítás havi 825 euró, s ha mind a negyven villamosnál elvégeztetnék ezeket a munkálatokat, az már évente több mint 300 ezer euró megtakarítást jelentene, ennyi árammal tíz elektromos autóbuszt is működtethetnének. A munkálatok összértéke 35 ezer euró volt, a villamost pedig, mely egy több mint negyven éves Tatra típusú jármű, szintén 35 ezer euróvért vásárolták. Összehasonlításképp: egy új Siemens villamos 1,2 millió euróba kerülne, azaz a felújított jármű több mint tizenhétszeresébe.

Újdonságok

Az elektromos rendszer felújítása mellett egyéb korszerűsítéseket is végeztek: modernebb ülésekkel cserélték ki a régieket, légkondicionáló berendezést szereltek fel, mely mintegy öt fokkal képes megváltoztatni a benti hőmérsékletet. E mellett premierként egy kerékpár-tartó alkalmatosságot is felszereltek az utánfutó hátához, mely két kerékpár elhelyezésére és biztonságos szállítására alkalmas. Az elképzelés az, hogy a kerékpáros jelez a villamosvezetőnek, aki megvárja, míg felteszi a biciklit a tartóra. Az igazgató szerint mindez körülbelül fél perccel hosszabbítja meg a megállóban töltött időt, s ha beválik, több kerékpár elhelyezésére alkalmas eszközöket helyeznek el. Egy másik újdonság: a villamost a tolószékkel közlekedők utazását lehetővé tévő összecsukható felhajtóvál is ellátták. A felhajtót igény esetén a villamosvezető helyezi el és ő is csukja össze.

A felújított villamost jövő héttől helyezik üzembe, s azt tervezik, hogy fokozatosan mindegyik régi villamost felújítják. Az igazgató elismerte: vannak olyan részei a járműnek, melyeket nagyon komplikált lett volna felújítani, például az alváz a régi, de a tesztelések szerint megfelel a követelményeknek. A villamos egy másik hátránya az – s ez egyébként az összes régi villamosra érvényes – hogy az elektromos rendszer a villamos alján található, így erős esőzéskor, ha a talajon a víz meghaladja a tizenöt centimétert, le kell állítani az összes üzemben lévő villamos áramellátását. A pénteki zivatar során például nem állították le az áramot és öt villamos meghibásodott, tudtuk meg.

Neumann Andrea

Címkék: , ,