Árak és áruk húsvét előtt

Árak és áruk húsvét előtt
A kereskedők már árulják a húsvét különféle kellékeit, vásárlók și akadnak, a tapasztalat szerint azonban a legtöbben csütörtökön és pénteken bonyolítják majd le az ünnep előtti bevásárlást.

A rogériuszi piacon, a hűtőpultoknál egyetlen helyen árultak tojást hétfőn, két áron: 70 grammig 45 baniért, azon felül pedig 55 baniért darabját. Maga a biharpüspöki termelő árulja ezeket, tudtuk meg. Áruk néhány hete változatlan és most már húsvétig ennyi is marad. Még nincs igazán sok vásárló, a legtöbben a hét második felében szoktak jönni, tudtuk meg.

Ezen kívül egyetlen helyen láttunk még tojást tegnap a piacon: itt házi tojást árultak, darabját ötven baniért.

Édességek, egyebek

Húsvéti édességeket is kapni, sőt, sonkát is árultak az egyik standnál, egy kilogramm ára 17 lej. Négy darab márkás csokitojás 15 lejbe kerül, s egy 250 grammos csomagért, benne több csokoládétojással és csokinyuszival 8 lejt kérnek. Húsvéti, tojás formájú gumicukorkát is láttunk, a 600 grammos csomag ára 15 lej, az apró csokoládétojások pedig, félkilós kiszerelésben, szintén15 lejt kóstálnak. Van még marcipán tojás, márkás és kevésbé ismert gyártótól származó csokoládé tojás, különféle méretű és típusú csokinyuszik – válogathat ki-ki kedvére.

Díszek

Aki viszont egy kedvesen díszes húsvéti kosárkát vagy koszorút szeretne vásárolni, keresse meg a piacon az érmihályfalvi Margit mamát, aki ezúttal is sok-sok ünnepi asztaldíszt készített, s ezek mellé mosolyt és jó szót is osztogat a vásárlóknak. A koszorúk ára 12-14 lej, akárcsak a kosárkáké, de persze lehet alkudni is, hiszen ettől piac a piac, ahogyan Margit néni is vallja.

Az élelmiszerboltokban is felkészültek a húsvétra. Láttunk például látványosan nagy csokoládétojást 19,5 lejért, illetőleg kisebbet nyolc lejért, többféle kalácsot – van, amelyikből 450 gramm 7,5 lejbe kerül, s láttunk többek között negyedkilós kiszerelésűt is, 4 lejért.

Ínyencségek

Tojásfestékből is van nagyon olcsó és drágább – ezek ára 60 baninál kezdődik, de egy olyan csomag, amellyel 100 tojást lehet gyöngyházfényű, illetve márványhatású festékkel bevonni, már 6,5 lejbe kerül. A sonkák ára is igen változó, van, amelyikből egy kilogramm 24,5, illetve olyan is, amelyikből ugyanennyi 41 lejbe kerül.

A nagyáruházak bárányhúst is kínálnak – az egyik helyen kilogrammonként húsz lejért. Kaphatók különféle, bárányhús-alapanyagú ínyencségek is – például bárányaprólék készítmény 100 grammos kiszerelésben, 2,49 lejért, vagy pácolt báránycomb, melyből 350 gramm 26 lejbe kerül.

Neumann Andrea

Címkék: , ,