Arafat: Nagyon súlyos, hogy tűzvédelmi engedély nélkül működtettek öregotthont

Fotó: ISU
Fotó: ISU
‘Nagyon súlyosnak’ minősítette Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem (DSU) vezetője, hogy tűzbiztonsági engedély nélkül működött egy öregotthon, ahol mozgásukban korlátozott embereket láttak el.

Arafat ezzel a szombati tűzesetre reflektált, amely során egy bukaresti idősellátó központból több mint harminc személyt kellett kimenekíteni, és egy ember életét nem tudták megmenteni a tűzoltók.

Vasárnap Botoşani-ban tartózkodó belügyi államtitkár kijelentette: a szombaton végrehajtott beavatkozásukért elismerés illeti meg a tűzoltókat, mert gyors közbelépésük nélkül ‘katasztrófa’ történhetett volna az idősek otthonában.

Arafat elmondta: a kérdéses bukaresti ingatlan eredetileg lakóháznak épült, majd ifjúsági szállóvá alakították, és ez év szeptemberében ismét megváltoztatták rendeltetését: öregotthont létesítettek benne, anélkül azonban, hogy beszerezték volna a katasztrófavédelemtől a szükséges tűzbiztonsági engedélyeket. ‘Nagyon súlyos, hogy az ISU szakvéleményének kikérése, az engedély beszerzése nélkül helyezzen el valaki egy ilyen helyen mozgásukban korlátozott időseket, akik önállóan ki se tudnak menekülni’ – vélekedett Arafat.

A tűz szombat reggel ütött ki a bukaresti öregotthonban. Több mint harminc személyt ki kellett menekíteni, 19-en füstmérgezéssel kerültek kórházba, egy személy meghalt.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,