Arad megye: vizsgálódnak a hatóságok a mezőkön talált több tucat elpusztult vadállat miatt

Fotó: aradon.ro
Fotó: aradon.ro
Vizsgálatot indított a rendőrség és az állategészségügyi hatóság, miután Arad megye mezőgazdasági területein több tucat elpusztult őzet és más vadállatot találtak. A gyanú szerint a rágcsálóknak kitett méreg végezhetett velük.

Az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság képviselői szerdán elmondták, bejelentést kaptak, hogy az Ópécska (Pecica) és Nagypereg (Peregu Mare) települések környéki területeken vadállatok, főként őzek tetemére bukkantak.

‘Harmincál több őz, nyúl, fajdkakas és szarka teteméről van szó. Munkatársaink a terepen járnak, további elpusztult állatok után kutatva, hogy pontos helyzetfelmérést készítsünk. Arra gyanakszunk, hogy a rágcsálóknak rossz helyre vagy helytelenül kitett méreg idézte elő az állatok pusztulását. Még nem tudni, hogy a mérget a területek tulajdonosa vagy engedéllyel rendelkező cég helyezte-e ki’ – nyilatkozta Cristian Gornic, a megyei állategészségügyi hatóság helyettes igazgatója.

Hozzátette, az őzek tetemét a temesvári laboratóriumba viszik a toxikológiai elemzések elvégzésére. Az eredmények valószínűleg a jövő hét folyamán lesznek meg. Ha bebizonyosoik, hogy tényleg mérgezésben pusztultak el az állatok, a rendőrség bűnvádi eljárást indít a területek tulajdonosa ellen.

A vadállatok tetemére a Nagypereg, Nagylak, Sajtény és Szemlak települések területeit ellenőrző erdészeti igazgatóság vezetője bukkant rá. Ezen a területen az elmúlt években is volt már ilyen eset, főként őzek és nyulak estek áldozatul a rágcsálóknak kitett mérgeknek. A szabályok szerint a rágcsálók elpusztítására szánt mérgeket az egérlyukakba kell behelyezni, nem pedig a mezőn szétszórni.

www.agerpres.ro