Arad megye: négyre emelkedett az influenza szövődményeiben meghalt betegek száma

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Influenza szövődményei miatt halt meg egy 81 éves nő Aradon péntekre virradóan – közölte az AGERPRES hírügynökséggel Daniela Cârnaţu, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője.

Arad megyében ez a negyedik, országos szinten pedig a tizenkettedik halálos kimenetelű influenzás eset ebben a szezonban.

A szóvivő tájékoztatása szerint az idős páciens nem fordult rögtön orvoshoz, hanem egy ideig otthon kúrálta magát. Amikor a kórházba került, már szövődmények léptek fel, az intenzív terápiás osztályra utalták be, de nem sikerült megmenteni az életét.

‘A beteg nem volt beoltva, és nem fordult orvoshoz az első tünetekkel, hanem otthon igyekezett gyógyítani magát’ – mondta a szóvivő.

Arad megyében ebben a szezonban már egy 33 és egy 40 éves férfi, valamint egy 82 éves nő is életét vesztette a grippé szövődményei következtében. Egyikük sem kapott influenza elleni oltást.

Péntekig 12 grippés esetet jegyeztek a megyében, de magas a légúti fertőzések és tüdőgyulladásos esetek száma is: 1300 légúti fertőzést regisztráltak, közülük 57-en szorultak kórházi kezelésre. A tüdőgyulladásos megbetegedések száma 456, közülük 72 pácienst kellett beutalni.

Egészségügyi minisztérium: a vártnál 21,3%-kal több légúti fertőzést jegyeztek az elmúlt héten

Az elmúlt héten 90.963 légúti fertőzést jegyeztek országszerte, ez 21,3%-kal több, mint amire számított az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca csütörtökön közölte az AGERPRES hírügynökséggel, hogy múlt héten 1155 influenzás megbetegedést regisztráltak, miközben tavalyi év hasonló időszakában ez a szám mindössze 80 volt. A grippé következményében elhunyt betegek száma már elérte a 10-et, és ebből öten a múlt hét folyamán haltak meg.

Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint a vártnál 21,3 százalékkal több légúti fertőzés történt, mint amennyire számítottak, és a következő hetekben tovább emelkedhet a megbetegedések száma. Emiatt a tanfelügyelőségek javaslatára a közösségekben – iskolákban, óvodákban, bölcsődékben – naponta figyelemmel kell kísérni a megbetegedések számát, és jelentést kell tenni a közegészségügyi igazgatóságoknak a helyzetről – tájékoztatott Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A szaktárca 1.300.000 influenza elleni oltást szerzett be, és a veszélyeztetett kategóriákhoz tartozó, ingyenes vakcinára jogosult személyek közül már 1.244.299-et beoltottak. A fennmaradó 55.701 adag vakcinát a családorvosi rendelőkhöz, illetve a közegészségügyi igazgatóságokhoz osztották ki.

www.agerpres.ro