Arad és Bihar megyével is társul a Békés Megyei Önkormányzat

Önálló Európai Terület Társulásokat (ETT) hoz létre szomszédos romániai megyékkel a Békés Megyei Önkormányzat. Farkas Zoltán elnök a társulások szervezéséről csütörtökön Békéscsabán egyeztetett Nicolae Iotcuval, Arad megye régi-új elnökével és Cornel Popával, Bihor megye új elnökével.

Farkas Zoltán az MTI-nek az ETT előnyeiről elmondta: a társulás keretei között a határ melletti megyék közös projektekkel közvetlenül pályázhatnak brüsszeli forrásokra. Kiemelte: a társulás szervezete forráselosztó szerepre is jogosult, az elnyert támogatásokra önállóan írhat ki pályázatokat megyei szinten önkormányzatok, civil szervezetek és a térségi vállalkozások részére.

Az ETT létrehozását öt évvel ezelőtt Békés megye kezdeményezte. A felek közös szándéknyilatkozatot írtak alá, megalakultak a szakmai vegyes bizottságok, ahol készülnek a közös programok az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakára. Farkas Zoltán megemlítette: a Békés-Arad ETT megalakítását jóváhagyta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a közös dokumentum a román kormány jóváhagyására vár. Bihar megye új elnöke a társulás létrehozásának felgyorsítására tett ígéretet.

Címkék: , ,