Április 20-án várható jogerős döntés a Paksi Atomerőmű ügyében

Egyelőre nem született jogerős döntés a Fővárosi Ítélőtáblán az Energiaklub és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága közötti perben.

Az Energiaklub a Pakson 2003. április 10-én történt üzemzavarral kapcsolatos adatok közzétételét követeli. A bírósági döntés az Energiaklub jogi képviselője szerint elsősorban az Atomenergia Hivatal és a Paksi Atomerőmű szándékos időhúzása miatt nem születhetett meg csütörtökön.

A Pakson 2003-ban történt üzemzavar során megsérült fűtőelemek eltávolítása idén októberben várható. Az Energiaklub azért pereskedik, hogy megismerhesse a tervezett kármentesítési eljárást, amelyet eddig még soha sehol nem próbáltak ki a gyakorlatban. Tudni szeretnék, milyen esetleges környezetvédelmi kockázatai vannak ennek. Az Atomenergia Hivatal, illetve a Paksi Atomerőmű üzleti titokra, szerzői jogokra és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta az adatok közlését. A Fővárosi Bíróság 2005. november 4-én elsőfokon elutasította az Energiaklub keresetét azzal, hogy az túl általános volt. Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla előtt megkezdett feljebbviteli tárgyaláson kiderült, hogy az Energiaklub pontosított kérelmére az Atomenergia Hivatal ellenkérelmét csak egy nappal korábban szerdán nyújtotta be, így a bíróság azt csak a csütörtöki tárgyalás szünetében kapta kézhez, és így nem dönthetett róla. Schiffer András az Energiaklub jogi képviselője a Független Hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mélységesen rosszhiszemű időhúzásról van szó, és emlékeztett arra , hogy a törvény éppen azért írja elő sürgősséggel az ilyen ügyek tárgyalását, mert fontos közérdek a közvélemény időben történő tájékoztatása.

A per április 20-án folytatódik, amikor jogerős döntés is születhet.