Apadás várható a Körösvidéken

Apadás várható a Körösvidéken
Az elmúlt időszak csapadékdús időjárása és a folyóvizek megnövekedett vízhozama után a következő napokban apadás várható a Körösök vízgyűjtő medencéjében.

 

Bihar és környéke vízhelyzetéről Pásztor Sándort, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatóját kérdeztük, aki a következőkről tájékoztatta lapunkat: „Endrédnél (Szatmár megye) az Éren be van tárolva 10 millió köbméter víz, melyet a következő két hétben engedünk le. A Berettyón Berettyószéplaknál 8,5 millió köbméter víz van betározva, és két hét alatt levezetünk annyit, hogy a tározóban 4,5 millió köbméter víz maradjon. A Sebes Körösön lévő négy tározóban az elmúlt napokban 50 millió köbméterrel több víz volt, mint általában. Kötelező volt zsilipen keresztül megengedni a telegdi tározóból a vizet és az elkövetkező két hétben visszaáll a tározókban a normális vízmennyiség. Az elmúlt időszakban több mint 40 millió köbméter víz volt levezetve.” Az igazgató hozzátette, hogy Nagyváradon másodpercenként száz köbméter a normális hozam, de voltak időszakok az elmúlt napokban, mikor a vízhozam 200 köbméter volt másodpercenként. Kérdésünkre válaszolva Pásztor Sándor elmondta, hogy bár a nagyváradi sétányt elöntötte a Körös vize, de mivel a partot támfal védi, ezért a sétányt elöntő víz nem fog kárt tenni benne.

Vízhelyzet

Pásztor Sándor a továbbiakban kifejtette, hogy a Fekete Körösön árhullám van Nagyzerind környékén, mely várhatóan hétfő éjjel hagyja el az ország területét, míg Belényes és Tenke területén máris jelentős apadás van. Tenkén 80 centiméterrel kisebb a vízszint, mint egy nappal korábban, azaz vasárnap volt. „Azt várjuk, hogy a Fekete Körösön a hét közepére normalizálódik a helyzet.

Gondunk van a Fekete Köröst a Sebes Körössel összekötő felfogó csatornával. Itt harmadfokú árvízvédelmi készültség van most is, de a hét végéig eljutunk oda, hogy a vízszint a normális szintre érjen vissza” – tette hozzá Pásztor Sándor. Az igazgató közölte, hogy belvizek vannak Cséffa, Madarász, Homorog, Tulka és Erdőgyarak térségében, mert a felfogó csatornán túl magas a vízszint és nem tudja felszívni a belvizeket. Ebben az övezetben összesen 1000 hektár belvíz borítja a földeket. Emellett a belvíz miatt le van zárva a Nagyszalonta és Tulka közötti megyei út, mert a víz átfolyik a homokzsákokon, de Pásztor Sándor szerint negyvennyolc órán belül meg tudják nyitni az utat a forgalom előtt. Hozzátette, hogy Homorog és Jánosda között a megyei utat homokzsákokkal tartják, de ott lehet közlekedni, és várhatóan nem is lesz szükség az út lezárására, mert a vízszint csökkenni fog.

Együttműködés

Pásztor Sándor hozzátette, hogy több hordozható szivattyúval dolgoztak több településen, például a Dancsa pataknál Szalárd belterületén, valamint Tulka környékén. Megtudtuk azt is, hogy jók az időjárási előrejelzések. A héten nem várható jelentős csapadék, ellenben jelentős felmelegedést ígér a meteorológiai előrejelzés. Pásztor Sándor végezetül elárulta, hogy a Körösök Vízügyi Igazgatósága egyeztetett a debreceni székhelyű Tiszántúli Vízügyi Igazgatósággal a közös árvízvédelmi fellépésről. Mivel Hajdú-Bihar megyében több mint harmincezer hektárnyi belvíz van, ezért a Körösök Vízügyi Igazgatósága azzal segíti a magyarországi felet, hogy két tározóban több mint tízmillió köbméter vizet tart vissza, melyet akkor fog leengedni, amikor Magyarországon jobb lesz a vízhelyzet.

Pap István

Címkék: , ,