Anyanyelvi tudásukról adtak számot

Anyanyelvi tudásukról adtak számot
Rendben zajlik az anyanyelvi kompetenciavizsga is Bihar megyében. Információink szerint ezúttal a tananyag ismeretére is szükségük van a vizsgázóknak. Eddig jó eredmények születtek.

Bihar megyében 785 fiatal iratkozott fel a ma kezdődő anyanyelvi kompetenciavizsgára, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől: 751-en magyar, 13-an német, 21-en pedig szlovák tagozaton végeztek. Információink szerint a tegnapi nap folyamán mindegyikük sorra került. A szóvivő arról számolt be: minden rendben zajlik, sehol nincsenek fennakadások.

Akárcsak a román kompetenciavizsga esetében, itt is két tanár vizsgáztat, s mindenkinek tizenöt perc áll rendelkezésére, hogy kidolgozza a tételeket. A nagyváradi Ady Endre líceum néhány érettségizőjével nyílt alkalmunk beszélni. Elmondták: ezúttal nem elég csupán a nyelvismeret, szövegtani jellegű feladatokat is kapnak, melyekhez a tananyag ismerete szükséges. Többek között a stílusrétegekkel, kommunikációs funkciókkal kapcsolatos tudásukról kell számot adniuk. „Nekem nagyon sok kérdést tettek fel” – mondta az egyik érettségiző. Viszont a délelőtt folyamán tudomásunk szerint az Adyban mindenkinél tapasztalt nyelvhasználói kompetenciát állapítottak meg a vizsgáztatók.

Az anyanyelvi kompetenciafelmérést legkésőbb június 14-ig kell lebonyolítani, ezt követi a digitális kompetenciavizsga, mely jövő hét elején kezdődik és egész héten át tart. Június 25 és 28 között zajlik az idegen nyelvi felmérés, s július elsejétől, a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek el az írásbeli megmérettetések. Egy napra rá következik az anyanyelvi írásbeli, július 3-án a szaknak megfelelő kötelező, július 5-én pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az eredményeket július 8-án függesztik ki 12 óráig, s aznap 12 és 16 óra között lehet megóvni az eredményeket. A végső eredményeket július 12-én teszik közzé.

Neumann Andrea