Anyanyelvi pótérettségi

Anyanyelvi pótérettségi

Hetvenöt fiatal iratkozott fel Bihar megyében a pótérettségi keddi, anyanyelvi írásbeli próbájára, hetvennégyen magyar tagozaton végeztek, egyikük pedig szlovák tagozatra járt. Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő elmondta, tizenegyen hiányoztak, fennakadások nem voltak, senkit nem zártak ki.

A nagyváradi Lucian Blaga elméleti líceumban létesült vizsgaközpontban a pedagógiai líceum néhány magyar tagozatos végzett diákjával volt alkalmunk beszélni. Mint elmondták, a tételek nem voltak épp nehezek, de azért könnyebbek is lehettek volna. Ők amúgy a humán tagozatosok tételeit kapták: első pontként Tóth Árpád Szédület című versét, s ehhez fűződő kérdéseket, második pontként egy növényekről szóló írást, melyhez kapcsolódóan egyebek mellett egy érvelő szöveget kellett írniuk a gyógynövények fontosságáról, harmadik pontként pedig a Szondi két apródja című Arany János költeményt. Néhányan közülük elmondták: azért halasztották őszre az érettségit, mert úgy érezték, nem elég felkészültek. Véleményük szerint most a tételek valamivel könnyebbek is voltak.

A reál tagozatra járók harmadik tételként egy romantikus regényt kellett elemezzenek, s akiket megkérdeztünk, Az Arany ember című regényt választották. Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön pedig a szak szerinti választott tantárgyból írnak dolgozatot az érettségizők. Péntektől egészen jövő csütörtökig zajlanak a kompetencia felmérések, s egy napra rá, azaz szeptember elsején függesztik ki az óvások előtti eredményeket, a végső eredményeket pedig szeptember 6-án teszik közzé.

Neumann Andrea