Anyanyelvi kompetenciavizsga

Ütemszerűen zajlott szerdán délelőtt a magyar kompetencia felmérő a nagyváradi Ady Endre középiskolában, a végzősök az előre megállapított időpontban mentek be a vizsgaterembe.

Akiket megkérdeztünk, arról számoltak be: nem voltak nehezek a feladatok, esetleg egy-egy fogasabb kérdés is szerepelt az alpontok között. A felmérés két pontból állt, az első egy megadott szöveg volt, melyet fel kellett olvasniuk, majd ezzel kapcsolatban különböző kérdésekre kellett válaszolniuk. A kérdések a kulcsszavakra, a témára vonatkoztak, esetleg össze kellett tömörítsék a szöveget, egyesek pedig a helyesírási alapelveket kapták. A második feladat az volt, hogy párbeszédet írjanak megadott szempontok szerint, esetleg a véleményüket kellett kifejtsék tíz-tizenöt mondatban egy megadott témáról, vagy egy élményükről kellett beszámolniuk, szintén egy megadott témában.
„Minden jól ment, kár volt stresszelnünk. Ezen a vizsgán ugyan nem lehet megbukni, de azért az ember mégis izgul” – mondta az egyik végzős, aki az Adyban vizsgázott. Néhányan pedig azok közül, akik már túl voltak a felmérőn, megjegyezték: nagyon meleg volt, jól jött volna egy légkondicionáló berendezés a vizsgateremben.
Amint Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk, 691 fiatal iratkozott fel a magyar kompetenciavizsgára Bihar megyében, 15 azoknak a száma, akik német nyelvből és irodalomból szóbeliznek, 24 fiatal pedig szlovák nyelvtudását bizonyítja ezekben a napokban. Csütörtökön szintén az anyanyelvi szóbeli zajlik, június 15 és 19 között a vizsgázók digitális kompetenciáit mérik fel, 22 és 26 között pedig idegen nyelvi tudásukról adnak számot. Az írásbeli vizsgák június 29 és július 3 között lesznek.