Anyanyelven beszélni a kórházakban

Akt.:
Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere
Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere
Az orvosi személyzet esetében diszkriminatív lenne nyelvi kritériumok alapján alkalmazni, fejtette ki dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere.

A napokban megjelent a Hivatalos Közlönyben is az RMDSZ által indítványozott törvénymódosítás, mely szerint azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az ötezer főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben kötelesek lesznek magyar nyelven beszélő dolgozókat alkalmazni. A törvénymódosítás célja : a magyar anyanyelvű betegeknek lehetősége legyen a teljes körű anyanyelvű asszisztenciára.

Fontos – olvasható az RMDSZ ezzel kapcsolatos állásfoglalásában – hogy a törvény alkalmazási módszertana pontosan határozza majd meg, hogy milyen szakembereket kell a kórházi és szociális intézményeknek alkalmazniuk ahhoz, hogy a beteg teljes körű, anyanyelven történő szolgáltatást kapjon ezekben az intézményekben.

Még nem teljesen világos tehát, hogy a törvény előírásait hogyan is fogják gyakorlatba ültetni. Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika menedzsere ezzel kapcsolatos kérdésünkre kifejtette: az orvosi személyzet esetében a szakmai feltételeknek kell teljesülniük, és diszkriminatív lenne olyan alapon alkalmazni valakit, hogy beszéli-e a magyar nyelvet. A menedzser elmondta: parlamenti képviselőkkel is beszélt ezzel kapcsolatban, s valószínű, hogy a törvényt úgy fogják gyakorlatba ültetni, hogy nem orvosi személyzetet alkalmaznak, akik fordítókként dolgoznak majd. „Meglátjuk, mit is tartalmaznak majd pontosan a végrehajtási utasítások, s meg fogjuk tenni azt, ami szükséges.” – jelentette ki a Bihari Naplónak a megyei kórház menedzsere.

„Nem probléma”

Kérdésünkre válaszolva azt is elmondta: vannak magyarul beszélő alkalmazottak a megyei kórházban, de egyre kevesebben, mivel az évek folyamán sokan közülük Magyarországra mentek dolgozni. Ami pedig a Gavril Curteanu városi kórházat illeti: emlékszik arra, hogy a 70-es 80-as években az egykori gyerekkórház személyzetének hatvan-hetven százaléka tudott magyarul, mostanra ez az arány körülbelül tizenöt százalékra csökkent.

Dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője kérdésünkre kifejtette: az intézmény hivatalos álláspontja az, hogy a törvényt be kell tartani, személy szerint pedig úgy gondolja, hogy nem jelenthet problémát a magyarul beszélő személyzet alkalmazása a kórházakban, ahogy eddig is alkalmaztak magyarul beszélőket.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .