Antal Árpád üdvözli a prefektúra álláspontját a szélsőséges megnyilvánulásokkal kapcsolatban

Antal Árpád
Antal Árpád
Üdvözli a Kovászna megyei prefektúra állásfoglalását az esetleges ‘szélsőséges-nacionalista túlzásokkal’ szemben, amelyek Románia nemzeti ünnepén fordulhatnak elő – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.


“Tegnap telefonon kértem meg a prefektust, hogy nyilvánosan foglaljon állást az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) neofasiszta szervezet esetleges részvételével kapcsolatban a december elsejei rendezvényeken. Üdvözlöm azt a közleményt, amelyben a prefektusi hivatal elhatárolódik az ilyen jellegű akcióktól. Sajnos az elmúlt években nagyon sokszor megtörtént, hogy bizonyos fiatalok idejöttek, botrányt rendeztek, gyűlölködő üzeneteket fogalmaztak meg a magyar közösséggel szemben, majd elmentek, mi meg ittmaradtunk. Ez a helyzet: egyesek jönnek, botrányt csapnak, olyan hangulatot keltenek, ami törést okoz románok és magyarok között, majd elmennek, mi meg ittmaradunk, és december másodikán találkoznunk kell egymással, egymás szemébe kell néznünk. Sajnos akik az ország más régióiból érkeznek ide, nem érzik annak a felelősségét, hogy másnap is kezelni kell a nemzetiségek közötti kapcsolatokat’ – mondta Antal Árpád.

Az elöljáró leszögezte: elutasít ‘mindennemű szélsőséges megnyilvánulást, bármilyen irányultságú is legyen az’.
A Kovászna megyei prefektúra szerdán közleményt adott ki, amelyben leszögezte: nem tolerálja a “szélsőséges-nacionalista túlzásokat”, amelyek “etnikumközi álfeszültségeket” táplálnak, és intézkedni fog ezek megakadályozása érdekében a román nemzeti ünnepen.
Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben a Kovászna megyei prefektúra felidézi, hogy az elmúlt években “helyi szélsőséges elemek” zavartak meg különféle ünnepeket, többek közt Románia nemzeti ünnepét is. Az idézett forrás hozzáteszi, hogy egyes “nacionalista résztvevők” meghívás nélkül érkeztek Sepsiszentgyörgyre, a román nemzeti ünnepre.

A Kovászna megyei prefektusi hivatal minden alkalommal elítélt mindennemű szélsőséges megnyilvánulást – szögezi le a dokumentum. “A prefektusi hivatal, a rendfenntartó intézményekkel és hatóságokkal együtt, következetesen és professzionizmussal fogja kezelni, a törvény által megszabott határok között, az esetleges szélsőséges-nacionalista túlzásokat, amelyeket elfogadhatatlannak tart, függetlenül attól, hogy azok bizonyos esemény vagy nyilvános ünnep mellett foglalnak-e állást vagy ellene” – olvasható a kormányhivatal közleményében, amely hozzáteszi: annál is inkább elfogadhatatlannak minősíti a szélsőséges-nacionalista megnyilvánulásokat, mert ezekről beszámol a helyi és az országos sajtó, tovább táplálva az ‘interetnikai álfeszültségeket’, és elferdített képet adva Kovászna megye lakosairól.

www.agerpres.ro