Antal Árpád szerint a székelyeket sértegeti Kovászna megye prefektusa

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere
Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektust, amiért kisbetűvel írta a Székelyföld szót, és egy futballcsapat zászlajához hasonlította a székely lobogót.

 

A kormány helyi képviseletét ellátó, az önkormányzati határozatok törvényességét ellenőrző prefektus Ráduly Istvánt, Uzon község polgármesterét jelentette fel a közigazgatási bíróságon, amiért a községházára kitűzték a székely zászlót. A keresetben Munteanu “úgynevezett székely földről” ír, amely szerinte nem egy alkotmányos entitás, tehát zászlajának kitűzése ugyanúgy illegális, mint egy futballcsapat vagy egy autógyár lobogójának a használata.

Antal Árpád szerint az ilyen provokációktól “kinyílik a bicska a székely ember zsebében”, és a gesztust nem tudja másként értelmezni, mint etnikai gyűlöletkeltésnek.

“A prefektus fizetésének nagy részét a székelyek által befizetett adóból kapja, ezért jogosan várják el tőle, hogy tisztelje a székely népet és annak szimbólumait” – mondta a polgármester. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a prefektus az ország hatszázezer polgárát sértegesse, és kifejezte meggyőződését, hogy a Ponta-kormánynak sem érdeke olyan embert megtűrni ebben a tisztségben, aki etnikai feszültséget szít a térségben.

Codrin Munteanu közleményben reagált a polgármester nyilatkozatára, amelyben megfélemlítési kísérletnek minősíti Antal Árpád szavait.

“Elutasítunk minden olyan nyilatkozatot, amely fenyegetés és megfélemlítés által megpróbálja a prefektusi hivatalt eltántorítani kötelezettsége teljesítésétől, vagy amely a választási kampányba próbálja bevonni” – olvasható a prefektus közleményében.

A másfél oldalas közleményben a “székely” szó nem szerepel. A prefektus viszont leszögezi, hogy jogosan indított eljárást az uzoni községháza ellen a közigazgatási bíróságon, mert Románia törvényei szerint a hivatalosan elfogadott jelképeket kell a középületekre kifüggeszteni, mégpedig: két román zászló közé helyezve az ország címerét és a község, vagy a város címerét, ha van ilyen, illetve az Európai Unió zászlaját