Anna-napi zene és szavalat

Anna-napi zene és szavalat
Nagyvárad – Vasárnap a Tibor Ernő Galériában Anna-napi ünnepséget szervezett az Anna Nőszövetség, melynek keretében zenével és irodalmi műsorral köszöntötték az Annákat.

Az Anna Nőszövetség mint minden évben, idén is Anna-napi ünnepséget szervezett aTibor Ernő Galériában. Elsőként Kelemen Mária Magdaléna, az Anna Nőszövetség elnöke köszöntötte a szép számban egybegyűlteket és köszönetet mondott a Tibor Ernő Galériának és a Nagyvárad-Szőlősi RMDSZ-nek a támogatásért , majd Thurzó Sándor József hegedűművész egy híres brazil zeneszerző darabjával teremtette meg az ünnepi hangulatot. Széll Katalin, a Nőszövetség alelnöke, képzőművész az Anna név eredetéről és a híres Annákról tartott rövid előadást. A héber eredetű név, melynek jelentése Isten ajándéka, kellem, báj,  számos irodalmi műben is megjelenik. Juhász Gyula által írt, a magyar irodalom legszebb szerelmes versei közé sorolt alkotásokat  is a halhatatlan múzsa, Anna ihlette. Ezek közül szavalt el nagy beleléléssel néhányat Hajbók Klára.

Keserű irónia

Az este második felében Szilágyi Domokos költőről emlékeztek meg, aki július 2.-án lett volna 70 éves.  Széll Katalin ismertette a költő életét, gyermekkorát, a meghatározó líceumi és egyetemi éveket. A keserű irónia és a kételkedés, a humor és a szorongás harmóniáját idéző költészete külföldön is ismert és népszerű. A költő néhány gondolatfoszlányát Hajbók Klára osztotta meg a közönséggel. A nagy beleléléssel elszavalt versek jól tükrözték a szavak mögött meghúzódó gondolati tartalmat, azt a békétlen életérzést ami meghatározza Szilágyi Domokos verseit. A délután folyamán megemlékeztek, feleségéről, a szintén költő Hervay Gizelláról, akinek egy, a férjéhez írott versét is meghalgathatta a közönség. A szervezők szeretetvendégséggel és egy könyvvel ajándékoztak meg minden résztvevőt.

Mészáros Tímea