ANM: A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk a következő négy hétben

ANM: A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk a következő négy hétben
A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk, csapadék, főleg a hegyvidéken, a megszokottnál több esik a következő négy hétben – jelenti az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).


A meteorológusok szerint augusztus 27-e és szeptember 3-a között az ország nyugati részében a sokévi átlagnak megfelelő, talán valamivel alacsonyabb átlaghőmérséklet várható, míg az ország többi részében ennél valamivel magasabb értékeket mérhetünk, az átlagtól nagyobb eltérések a keleti országrészben lesznek. Az ország középső részén és a hegyvidéken bőséges csapadék lesz, a többi régióban száraz időszak várható.

Szeptember 3-a és 10-e között az ország nagy részén a sokéves átlagnál melegebb lesz, a csapadék mennyisége megszokottnak tekinthető. Ami a szeptember 10-e és 17-e közötti időszakot illeti, az ország nagy részén az ilyenkor megszokottnál melegebb lesz, a csapadék mennyisége a sokévi átlagnak megfelelő lesz. Szeptember 17-e- és 24-e között az ország nagy részén a sokéves átlagnál melegebb lesz, az eltérések az ország északnyugati régiójában lesznek szembetűnőbbek. Az ország közepén a megszokottnál több, máshol átlagos csapadékmennyiségre lehet számítani.

A négyhetes meteorológiai előrejelzéseket az angliai Readingben, az európai meteorológiai központban (ECMWF) végzik, az előrejelzések körülbelül 60%-ban bizonyulnak helytállónak. A rövid, szélsőséges légköri jelenségeket ezzel a módszerrel nem lehet előrelátni.

www.agerpres.ro