Angolra tanítanak, magyarul tanulnak

Angolra tanítanak, magyarul tanulnak

Bihar megye – A több, mint másfél évtizede útjára indított Learning Enterprises program céljául tűzte, hogy főleg olyan településeken segíti az angol nyelv tanítását, ahol arra kevés, esetleg nincs is lehetőség.

Megyénkben 2004 óta működik ez a nyári tanítási forma, tudtuk meg Popa Kinga programfelelőstől, akivel érmelléki körútra indultunk. A kétszer három hét alatt összesen 12 település látott/lát vendégül az USA-ból érkezett egyetemistákat. Az első, már véget ért turnusban a székelyföldi Csíkszentdomokos mellett Síter, Értarcsa, Szalárd és Margitta volt a résztvevő, míg jelenleg Nagyváradon, Hegyközszentmiklóson, Kiskerekiben, Érkeserűben, Érköbölkúton, Érkörtvélyesen és Ottományban van teljében a program. A tengerentúli egyetemisták maguk jelentkeznek a programra, és az önkéntességbe az is beletartozik, hogy utiköltségüket is maguk állják. Vendéglátásukról egy úgynevezett befogadó család gondoskodik, s míg angolul tanítanak, ők magyarul tanulnak.

Romániai gyökerek

Van olyan „tanár”, aki – bár oktatási céllal egyszer mehet egy településre – olyan jó kapcsolatba került vendéglátóival, hogy baráti látogatásra visszatért. Érdekesség, hogy az egyetemistákra nem jellemző, hogy pedagógusi pályára készülnének. Első állomásunk Kiskereki iskolája volt, ahol a Massachuset-ből érkezett Lily Vreelandra figyeltek a gyerekek, aki az előző három hétben Margittán tartózkodott, Kerekiben pedig két csoportba osztva 30 gyerekkel foglalkozik. Érdekesség, hogy Lily egyik dédnagyapja Jászvásárról (Iasi) került Amerikába a múlt század elején, ennek ellenére ő maga igen keveset tud Kelet-európáról. Politológia szakos hallgatóként azért vesz részt a programban, hogy tapasztalatokat szerezzen, és ellenőrizze a térségről szóló híreket.

Kalandra fel

A következő „amerikaink” sem teljesen amerikai, sőt: Jee Hyun Choi Dél-Koreában született, most pedig Rhode Island államban, Providence-ben joghallgató. Nemes egyszerűséggel bevallotta, hogy semmit nem tudott rólunk, mielőtt ide utazott. A helyzet változtatásán előbb Szalárdon, most Érkeserűben dolgozik. A közismert poén szerint aki kalandra vágyik, az nem vándorol(t) ki a volt szocialista országokból. Nem csak az eddig említett egyetemisták látják hasonló módon a kaland lehetőségét tájainkban, de a New York-i Vanessa Volpe is. A „Nagy Almát” (a világváros beceneve) pár hétre Értarcsával és Ottománnyal cserélte fel, s mint a pszihológus hallgató fogalmazott, „itt egy kicsit más”. Még soha nem járt erre, de a tájat szépnek, az embereket pedig kedvesnek találja. Ottományban a gyerekek mellett, egy harmadik csoportban, felnőttek is tanulnak angolul.

Jövőre már többen lehetnek

A Learning Enterprises nyári programajait már a lebonyolítást megelőző ősszel szervezni kezdi, mondta el Popa Kinga. Első alkalommal még csupán három település vett részt benne, azóta egyre nő ez a szám. Sok helyen második, harmadik alkalomnál tartanak. Oktatásra jelentkező egyetemistákból soha nincs hiány, csupán idejében jelezni kell az iskoláknak az igényüket. Akik „visszaesők”, azok már tudják, mit kell tenniük. Akik most kapnak kedvet, azok a 0741-763280-as telefonszámon érdeklődhetnek.

Rencz Csaba